Gemeente Alkmaar


Spilstraat als eerste aan de beurt voor herinrichting de Mare

Alkmaar, 25 maart 2009

In de gezamenlijk plannen van woningbouwcorporatie Woonwaard en de gemeente zijn de Spilstraat en de Eilandenbuurt aangewezen als buurten waar de leefbaarheid en veiligheid moet worden aangepakt. Een wezenlijk onderdeel is de herinrichting van de Spilstraat. Naar verwachting zal de uitvoering in het najaar van 2009 starten.

Leefbaarheid en veiligheid
De herinrichting van de Spilstraat heeft onder andere tot doel de leefbaarheid en veiligheid in de buurt te vergroten. Het plan voor deze herinrichting is in een prettige samenwerking tussen de gemeente, Woonwaard en een groep actieve bewoners uit de Spilstraat zelf, tot stand gekomen. Afgelopen januari heeft er op de 21e een inspraakavond plaatsgevonden, die goed bezocht werd. Een groot gedeelte van de op- en aanmerkingen van die avond zijn ook in het definitieve ontwerp meegenomen.

Wat gaat er veranderen?
In het voorstel zijn er veranderingen op het gebied van de volgende onderwerpen gedaan:

* Verkeer:
Het bestemmingsverkeer blijft het enig autoverkeer, daarnaast komt er aan het einde van de Spilstraat een keerlus en het fietspad blijft gehandhaafd, maar met een deel als fietsstraat in verband met de bereikbaarheid van een aantal woningen.
* Parkeren:
13 Extra parkeerplaatsen op verzoek van de bewoners op het maaiveld. Nu zijn daar 150 parkeerplaatsen.
* Groen:
Een aantal bomen wordt vervangen vanwege de slechte kwaliteit of plaats in het ontwerp. In totaal komen er 7 extra bomen van betere kwaliteit terug ten opzichte van de huidige situatie. Verder wordt de groenvoorziening in de straat door middel van oa een haag extra aangekleed.

* Huisvuilinzameling:
Nieuwe aanbiedplaatsen voor rolcontainers en er worden twee ondergrondse restafvalcontainers aangelegd.
* Verlichting:
De verlichting wordt aangepast aan het politie keurmerk Veilig Wonen. Door deze extra (witte) verlichting wordt de veiligheid vergroot.

* Speelplekken:
De aangewezen speelplekken zijn nog niet ingevuld, dat zal samen met de jeugd en de bewonerswerkgroep worden ingevuld.

Hoe verder?
Er moeten nog een aantal vergunningen en besluiten geregeld worden. Naar verwachting zal de uitvoering van de Spilstraat in oktober 2009 van start gaan. De uitvoering zal ongeveer een jaar duren.

25 maart 2009