Gemeente Veenendaal


Gevolgen en maatregelen kredietcrisis

College informeert raad over kredietcrisis

Â
Het college van B&W heeft op 18 maart jl. de raad geïnformeerd over de gevolgen van de kredietcrisis voor Veenendaal. Daarbij hebben B&W een aantal maatregelen aan de raad voorgelegd. Zo stelt het college voor om verkoopstimulerende maatregelen in de woningbouw te treffen en de kredietwaardigheid van gemeentelijke partners te beoordelen.

Inventarisatie gevolgen kredietcrisis

De afgelopen periode is een inventarisatie gemaakt van de gevolgen van de kredietcrisis voor onze gemeente. Hierbij is met name ook een nieuwe inschatting gemaakt van de risicoâs. Bij de inventarisatie is gekeken naar de effecten op de gemeentelijke inkomsten zoals de algemene uitkering die de gemeente ontvangt van het rijk, specifieke uitkeringen voor de Wet werk en bijstand en de Wet maatschappelijke ontwikkelingen en de gemeentelijke belastingen. Daarnaast zijn de gevolgen voor de gemeentelijke bouwplannen in beeld gebracht.

Â

Voor de inkomsten geldt dat de gemeente grotendeels afhankelijk is van het rijksbeleid en de financiële gevolgen van de maatregelen die het kabinet de komende tijd neemt om de kredietcrisis het hoofd te bieden. De stagnerende woningmarkt en de moeilijkheden die ontwikkelaars en bouwbedrijven ondervinden bij de financiering van projecten leiden tot vertraging of uitstel. Voor een aantal projecten waarin de gemeente deelneemt of waarbij de gemeente een belang heeft, heeft dit financiële gevolgen. Door de vertraging worden verwachte opbrengsten van de verkoop van grond later gerealiseerd en ontstaat renteverlies. Op dit moment heeft de gemeente voldoende reserves om de verwachte tegenvallers op te vangen. Als de kredietcrisis langer aanhoudt, zullen de reserves echter snel minder worden. Daarnaast kunnen de financiële gevolgen van de komende maatregelen van het kabinet ertoe leiden dat ook de gemeente wordt genoodzaakt tot bezuinigen.

Â

Maatregelen

De mogelijkheden voor het nemen van maatregelen door de gemeente zijn beperkt. De komende periode wordt geïnventariseerd of er mogelijkheden zijn om reeds voorgenomen investeringen die voor latere jaren staan gepland, naar voren te halen. In overleg met de private partners worden verkoopstimulerende maatregelen getroffen voor de woningbouw. Daarnaast wordt om de financiële risicoâs te beheersen extra aandacht besteed aan de beoordeling van de kredietwaardigheid van gemeentelijke partners en wordt de risicoreserve voor grondexploitaties eerder geactualiseerd dan gepland. Afgesproken is dat het college bij nieuwe ontwikkelingen de raad hiervan op de hoogte brengt. Definitieve voorstellen over de financiële situatie en de begroting voor de komende jaren volgen in de Kadernota 2010, die eind mei aan de raad wordt aangeboden.