Gemeente Den Helder

Gemeente wordt 'culturele makelaar' voor broedplaatsen op: 2009-03-25

De gemeente Den Helder wordt een 'culturele makelaar'. Kunstenaars en culturele initiatieven worden gekoppeld aan leegstaande gebouwen in de stad. Hierdoor wordt leegstand voorkomen en verlevendigt het culturele en stedelijke klimaat.

Dit op 24 maart door het college vastgestelde Broedplaatsenbeleid moet bijdragen aan de verbetering van het imago en de aantrekkingskracht van Den Helder. Ook moet het zorgen voor meer en kwalitatief betere atelier(woningen) en broedplaatsen voor kunstenaars.

De gemeente gaat het beleid zelf uitvoeren als een soort 'culturele makelaar'. Kunstenaars en mensen met culturele initiatieven kunnen bij de gemeente aangeven dat ze op zoek zijn naar een ruimte. Vervolgens gaat de gemeente op zoek naar een passende locatie. Dat hoeft niet per se een pand van de gemeente zelf te zijn. Ook andere partijen kunnen hun gebouwen beschikbaar stellen. De gemeente zorgt ervoor dat het pand beschikbaar is, wijst het toe aan de nieuwe huurders, zorgt voor het beheer en ondersteunt waar nodig. In dit hele proces wordt zoveel mogelijk samengewerkt met andere culturele partijen en eigenaren van gebouwen. De gemeente houdt echter de regie.

Eind 2007 is de Cultuurnota "Horen, Zien en Beleven" door de Helderse gemeenteraad aangenomen. Een van de doelen in deze nota is het kwantitatief en kwalitatief verbeteren van het bestand aan atelier(woningen) en broedplaatsen. Ook in de Voorjaarsnota 2008 en in het Uitwerkingsplan Stadshart staan culturele initiatieven, waaronder broedplaatsen, op de agenda. Met het nieuwe broedplaatsenbeleid heeft het college deze wensen verder uitgewerkt.

Hoe de gemeente zijn nieuwe rol als 'culturele makelaar' precies gaat invullen, wordt nu verder uitgewerkt. Voor de zomer moet dit duidelijk zijn.