Gemeente Breda

College stemt in met nota van uitgangspunten Ginneken

Waarborgen en bewaren van het dorpse karakter van Ginneken.

Dat is de strekking van de Nota van Uitgangspunten Ginneken die het college van burgemeester en wethouders voorstelt aan de gemeenteraad. Veertig, door de klankbordgroep Ginneken opgestelde, uitgangspunten schetsen samen met het onafhankelijke bewonersadvies `Ginneken 2020' een visie op Ginneken. De Nota is het resultaat van het eerste burgerinitiatief van Breda, ingediend door de Stichting Leefbaar Ginneken.

De nota is niet alleen een eindproduct, het is ook een begin: het college stelt voor om zeventien uitgangspunten te verankeren in een nieuw bestemmingsplan voor Ginneken. Het bestemmingsplan Ginneken wordt dit jaar opgesteld. De klankbordgroep Ginneken blijft hierbij betrokken. De andere uitgangspunten zijn opgenomen in een uitvoeringsprogramma met vervolgacties. Ook uit het bewonersadvies volgen diverse acties.

Enkele uitgangspunten

Uit de bijeenkomsten van de klankbordgroep en het bewonersadvies blijkt dat Ginneken zeer veel waarde hecht aan het historische en dorpse karakter van Ginneken. Deze kwaliteit vertaalde de klankbordgroep naar acht uitgangspunten, waaronder: nieuwe bebouwing moet zich verhouden tot bestaande bebouwing, het buitengebied moet zichtbaar blijven vanaf het stedelijk gebied en het Markdal moet onbebouwd blijven.

Verder mag de openbare ruimte niet kleiner worden. Het nieuw op te stellen bestemmingsplan mag dus geen mogelijkheden bieden om openbare ruimte om te vormen naar een andere functie.

De klankbordgroep en de bewoners hebben uitgebreid gesproken over het thema verkeer. De klankbordgroep stelt dat Ginneken goed bereikbaar moet zijn voor langzaam verkeer, openbaar vervoer en met de auto. Daarnaast moet Ginneken toegankelijk zijn voor het bestemmingsverkeer. Het doorgaande verkeer moet zijn route vinden langs wegen rondom Ginneken. In het uitvoeringsprogramma is opgenomen dat dit jaar een Verkeerscirculatieplan wordt opgesteld voor Ginneken waarin deze uitgangspunten een plaats krijgen.

Ginneken praatte mee, Ginneken deed mee

De Nota van Uitgangspunten Ginneken is opgesteld in nauw overleg met Ginneken. De initiatiefnemer Stichting Leefbaar Ginneken was samen met de wijkraad Ginneken = Ginneken en Ginneken Bewoners Belangen gedurende het hele proces betrokken.

Na een startbijeenkomst in de wijk, in januari 2008, is een klankbordgroep samengesteld. Voor de startbijeenkomst was iedereen uit Ginneken uitgenodigd. In de klankbordgroep deden, naast leden van de drie wijkverenigingen, ook de ondernemersverenging en bewoners mee. De klankbordgroep Ginneken sprak aan de hand van zes thema's over de toekomst van Ginneken: historisch karakter Ginneken, buitenruimte en flora en fauna, verkeer, maatschappelijke voorzieningen, wonen en het thema horeca en detailhandel. Uit deze zes thema's zijn vervolgens totaal veertig uitgangspunten ontstaan.

Naast de klankbordgroep Ginneken, praatten 248 individuele bewoners mee over de toekomst van de wijk. Onder leiding van een extern bureau stelden deelnemers hun huizen open voor elkaar en spraken over tal van onderwerpen. Het resultaat is het onafhankelijk bewonersadvies Ginneken 2020.

Het bewonersadvies en de bijdragen van de klankbordgroep leggen gelijke accenten.

Het college legt de nota van uitgangspunten op 23 april voor aan de commissie bouwen en wonen. Op 4 juni neemt de gemeenteraad een besluit over het resultaat van het eerste burgerinitiatief van Breda.

Breda, 25 maart 2009