Jonge Socialisten


Persbericht CDJA, Jonge Socialisten in de PvdA en PerspectieF

Coalitiejongeren missen daadkracht in sociaal akkoord

Uitgifte: 25 maart 2009

CDJA, Jonge Socialisten in de PvdA en PerspectieF zijn weinig enthousiast over de contouren van het sociaal akkoord die nu zichtbaar worden. Het sociaal akkoord werd gisteravond gesloten tussen kabinet en sociale partners. Het kabinet stond volgens eigen zeggen voor de grootste financiële uitdaging in 80 jaar tijd. Maar volgens de jongeren van CDA, PvdA en ChristenUnie lijken daadkrachtige maatregelen nu toch weer geparkeerd te worden voor extern advies. De zoveelste adviescommissie wordt in het leven geroepen terwijl deze tijden van crisis juist daadkracht, leiderschap en urgentie eisen.

Door tot 1 oktober te wachten met cruciale besluiten over het aanpassen van de AOW en straks misschien de hypotheekrenteaftrek worden alle Nederlanders in onzekerheid gehouden. Voor niemand is nu duidelijk waar we precies aan toe zijn stellen de coalitiejongeren. "Kabinet en sociale partners hadden nú knopen moeten doorhakken. Want als het nu al niet lukt, waarom straks dan wel?" Zo vragen Harry van der Molen (CDJA), Sven Stevenson (Jonge Socialisten) en IJmert Muilwijk (PerspectieF) zich gezamenlijk af. De in het sociaal akkoord afgesproken loonmatiging is een verstandige keuze, mits daar tegenover staat dat er keiharde afspraken gemaakt worden om de jeugdwerkeloosheid voortvarend te bestrijden. Die keuzes zijn cruciaal om te voorkomen dat jongeren het kind van de rekening worden.

Een sprong in het diepe is nú nodig, zo concludeerden de politieke jongerenorganisaties drie weken geleden in hun schaduwakkoord 'de rekening opgemaakt'. In plaats van die sprong in het diepe, blijft het nu meer bij pootje baden.


---