Meer nestelgelegenheid voor de huismus in Zoetermeer

25/03/2009 14:53

Stichting Vestia Groep

Huismussen kunnen in veel woningen niet meer onder dakpannen broeden, omdat het bouwbesluit uit 1992 voorschrijft dat alle gaten in muren en daken worden dichtgemaakt. Mede hierdoor is het aantal huismussen gehalveerd. Vogelvides kunnen bijdragen dit probleem te verhelpen en om de mussenpopulatie weer toe te laten nemen. In de Kortenaerstraat in de Zoetermeerse Zeeheldenbuurt plaatst Vestia Zoetermeer in een groot nieuwbouwproject vogelvides. Deze vogelvides worden op 1 april officieel onthuld. Vestia Zoetermeer is de eerste woningbouwvereniging in Nederland die deze vogelvides op grote schaal plaatst in een nieuwbouwproject.

Vogelvide

De vogelvide is een platte nestkast van kunststof en past onder de onderste rij dakpannen. Het past onder alle soorten pannen en op bijna alle soorten pannendaken. In een unieke samenwerking met Vogelbescherming Nederland ontwikkelde Monier, de Vogelvide. Op testlocaties is bewezen dat huismussen daadwerkelijk gebruik maken van de vogelvide. Het is een duurzame oplossing die opgenomen kan worden in de professionele bouwwereld. De vide waarborgt een goede ventilatie van het dak en voorkomt muizen en vogels op ongewenste plaatsen om vervuiling onder de dakbedekking tegen te gaan, terwijl de ventilatie onder het dak wordt bevorderd.

Stadsvogelcampagne

Het plaatsen van de vogelvides is onderdeel van de Zoetermeerse stadsvogelcampagne.

Om het bestaan van de vogels in de stad te verbeteren startte Vogelbescherming Nederland in 2006 een landelijke campagne. Gemeente Zoetermeer, woningbouwvereniging Vestia Zoetermeer en de Vogelwerkgroep Zoetermeer nemen deel aan deze campagne. Frank Speel, wethouder Natuur en Milieu: 'Met gerichte aandacht kunnen we de stad aantrekkelijker maken voor vogels en daarmee ook voor de mensen. We willen de vogels in de stad ook in de toekomst een geschikte leefomgeving bieden.' Meer informatie staat op www.zoetermeer.nl/stadsvogels.

Thuis in de wijk

Met de komst van de vogelvides creëren we een beter leefklimaat voor de huismus in Zoetermeer. Met meer huismussen in de woonomgeving, wil Vestia Zoetermeer er voor zorgen dat bewoners zicht nog meer thuis voelen in de wijk. Op deze manier kan Vestia naast het bieden van kwalitatief goede woningen ook op een andere manier bewoners prettig laten wonen.

Vernieuwing van het Dorp

Vestia Zoetermeer bouwt in totaal 152 woningen in het Dorp. In de eerste fase worden 27 appartementen gerealiseerd aan de van Galenstraat en 15 eengezinswoningen aan de Kortenaerstraat en de Witte de Withstraat. De eerste fase van het bouwproject wordt in het voorjaar van 2009 opgeleverd. Architectenbureau Molenaar & van Winden Architecten uit Delft maakte het ontwerp. De bouw wordt gerealiseerd door Bouwbureau WEBA B.V. uit Naaldwijk. In de tweede en derde fase van het Dorp worden nog 110 woningen naar een ontwerp van deze architecten gerealiseerd.

Over Vestia

Vestia biedt woonservice aan de bewoners van circa 72.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land. De woningen zijn verdeeld over de lokale corporaties, die werken in hun eigen wijken en buurten. Zij kennen de situatie ter plekke goed en hebben rechtstreeks contact met het lokale bestuur, plaatselijke organisaties en vooral met de bewoners. Zo is Vestia altijd in de buurt! Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe Vestia haar maatschappelijke taak vervult. Naast de lokale corporaties heeft Vestia de beschikking over vier vakbedrijven. Er werken in totaal 950 mensen bij Vestia.