Gemeente Utrecht

Jongerenloket nu voor álle Utrechtse jongeren

"Alle jongeren naar school, op stage of aan het werk. Dat is de insteek van het Jongerenloket. Utrechtse jongeren worden hier gastvrij ontvangen en geen vraag is raar." Met die woorden opende wethouder Sociale en Economische Zaken Marka Spit gisteren het vernieuwde Utrechtse Jongerenloket. Sinds begin dit jaar kunnen niet alleen jongeren uit Utrecht-Noord met al hun vragen bij het Jongerenloket terecht, maar álle Utrechtse jongeren van 18 tot 27 jaar. Ook lanceerde de wethouder de vernieuwde website www.utrecht.nl/jongerenloket.

Goede start
"Het is belangrijk een startkwalificatie te hebben om de stap naar werk te maken. Zeker nu in de tijd van economische crisis", aldus wethouder Spit. Het helpen van de jongeren aan werk of een startkwalificatie (havo-, vwo- of mbo 2-diploma) is één van de speerpunten van het Jongerenloket. Om de jongeren te helpen bij het vinden van werk zijn er jobhunters in dienst die samen met de jongere op zoek gaat naar een geschikte (leerwerk)baan. De jobhunters kunnen ook adviseren welke opleiding bij iemand past. Daarnaast kunnen de jongeren diverse beroepsinteressetests doen.

Geen vraag is raar
Utrechtse jongeren tot 27 jaar kunnen ook hulp krijgen bij vragen over huisvesting, schulden of problemen thuis. Weten de medewerkers het antwoord niet, dan zoeken ze het uit of verwijzen ze jongeren door naar de juiste organisatie.

Alle jongeren
Het Jongerenloket startte in de zomer van 2007 met een pilot van een jaar in Utrecht-Noord. Er kwamen in dit jaar zo'n 1.400 jongeren op het loket af. Eind 2008 stemde de gemeenteraad in met een stedelijk Jongerenloket voor àlle Utrechtse jongeren. Het Jongerenloket is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Utrecht, provincie Utrecht, UWV Werkbedrijf, ROC Midden Nederland en ROC ASA.