FNV


25-3-2009

Verhoging AOW-leeftijd van tafel

Er komt geen verhoging van de AOW-leeftijd. De FNV is erin geslaagd dit kabinetsvoorstel van tafel te krijgen. In plaats daarvan moet de Sociaal-Economische Raad (SER) voor 1 oktober met alternatieven komen. FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft er "vol vertrouwen in" dat zij met de werkgevers en de kroonleden van de SER tot veel betere en veel socialere alternatieven kan komen.

Dat zei Jongerius vanmiddag in een persconferentie over het sociaal akkoord, nog voordat het kabinet zelf met een toelichting komt. "De SER heeft zich altijd tegen verhoging van de AOW-leeftijd verzet, en in eerdere adviezen al alternatieven aangedragen." De bezuiniging die het kabinet met de verhoging van de AOW-leeftijd wilde realiseren bedraagt circa vier miljard euro per jaar. Volgens Jongerius is alleen al een aftopping van de hypotheekrenteaftrek tot hypotheken van één miljoen euro voldoende om dat gat te dichten. Voor de FNV is die keus dan snel gemaakt.

Andere alternatieven zijn ook niet moeilijk te bedenken. Zoals fiscalisering van de AOW-premie, en het verder fiscaliseren van de AWBZ (nu betaal je alleen over de eerste twee belastingschijven voor de AWBZ; door dat uit te breiden met de derde en vierde belastingschijf laat je de hogere inkomens meer meebetalen).

(Meer informatie volgt)