PvdA Rotterdam


Evaluatie 2008 onderafdeling Kralingen-Crooswijk PvdA

Wo 25 Mrt 2009 - Bestuur PvdA Kralingen-Crooswijk

Het onderafdelingsbestuur heeft zich in 2008 sterk gemaakt om haar werkplan ten uitvoer te brengen. Hier evalueren wij het afgelopen jaar en blikken we vervolgens vooruit op het jaar 2009. Alvorens de verschillende activiteiten te bespreken kijken we eerst naar de personele bezetting van het bestuur.

Het onderafdelingsbestuur van de PvdA in Kralingen-Crooswijk bestond in 2008 uit de volgende personen:

- Mieke van der Graaf, voorzitter . Zij heeft per januari 2009 het bestuur verlaten om Dagelijks bestuurder in Feijenoord te worden;
- Frans Bos, secretaris en fractievolger

- Ruud van Middelkoop, waarnemend voorzitter per januari 2009
- Beppie Schaijk, lid

- Koos Kamerling, lid

- Jeroen Metz, lid

- Alexander Weisscher, kandidaat bestuurslid en waarnemend penningmeester

- Niels van den Oever, lid tot februari 2009 waarna hij als eerste opvolger van de fractie, de vrijgekomen plaats van Cees van den Heuvel in de fractie van de PvdA Kralingen-Crooswijk heeft ingenomen.

Evaluatie 2008
In het werkplan voor 2008 zag het bestuur 3 belangrijke taken voor zichzelf weggelegd. Ten eerste het betrekken van leden. Met het zicht op de komende verkiezingen is dit een onverminderd belangrijk punt. De realiteit is helaas dat het ledenaantal in 2008 met een tiental kromp. Dat heeft in belangrijke mate te maken met het gevoel over landelijk PvdA beleid en standpunten. En in mindere mate met de stedelijke standpunten van de PvdA.

Desondanks, of eigenlijk, juist daardoor heeft dit bestuur extra gezocht naar manieren om leden te binden aan de partij. Dit heeft ertoe geleid dat het bestuur in november 2008 een bijeenkomst heeft gehouden met PvdAleden uit onze deelgemeente met ervaring in of met de politiek. Het enthousiasme voor deze bijeenkomst was groot, mede door de persoonlijke benadering van de genodigden. Aangezien de discussie tijdens deze avond uitwees dat een persoonlijke benadering 1 van de belangrijkste voorwaarden is voor betrokkenheid, hebben we ter plekke besloten om zogenaamde huiskamerbijeenkomsten te gaan organiseren. In verband met enkele haken en ogen op het gebied van privacy, en wegens een gebrek aan beschikbare tijd, worden deze bijeenkomsten later gehouden dan oorspronkelijk de bedoeling was. Ze zijn voor de zomer van 2009 gepland. En mensen (in eerste instantie vooral PvdAleden) zullen actief worden uitgenodigd. We hopen dat dit idee ook op uw steun en bijdrage kan rekenen!

Wij hopen tevens dat deze huiskamerbijeenkomsten bijdragen aan het toekomstige verkiezingsprogramma. Door hun kleinschaligheid bieden ze een uitstekende gelegenheid om leden naar hun inbreng aan het verkiezingsprogramma te vragen. De bijeenkomsten kunnen uiteraard ook een ingang zijn voor nieuwe leden met politieke ambities. Wij verwachten met het oog op de snel naderende kandidaatstelling ook op dit gebied veel van de huiskamerbijeenkomsten.

Het tweede belangrijke punt uit het werkplan betrof de samenwerking met de eigen fractie en het DB. Hieraan is gestalte gegeven door intensivering van de contacten tussen de waarnemend voorzitter van het bestuur en de fractievoorzitter, en tussen hem en de DBers. Sinds enige maanden is onder de bestuursleden ook een roulatie systeem van kracht met betrekking tot het volgen van de fractie. Om beurten volgt
1 van de bestuursleden een fractie vergadering en een deelraadsvergadering. Op deze wijze wordt die tijdsinvestering breder gedragen dan in voorgaande jaren het geval was. Bijkomend voordeel is de grotere betrokkenheid en bekendheid van de bestuursleden met het werk van de fractie.

Het derde punt van aandacht betrof het contact en de samenwerking met andere PvdAers in de stad. Dit punt behoeft in 2009 toenemende aandacht, aangezien er verkiezingen aankomen. We zullen daarom het contact met andere onderafdelingen en de stad, en de samenwerking met anderen verder uitbouwen in 2009.

In 2008 hebben de volgende activiteiten plaatsgevonden:
- 25 maart 08 - Betrokken overheid of bedreigde rechtstaat?! Discussie geadopteerd door PvdA Rotterdam en door Kralingen-Crooswijk uitgewerkt en georganiseerd

- 2 april 08 - jaarvergadering

- 19 november 08 - Bijeenkomst met Pim Vermeulen over de hypotheekcrisis en de woningbouw in de stad

Maart 2009.