Politiebond ACP

25 maart 2009

CNV tevreden over Sociaal Akkoord

Door: Martin van Oosten

Na een zwaar overleg hebben sociale partners en kabinet een sociaal akkoord bereikt.
In Den Haag is vannacht een sociaal akkoord bereikt tussen het kabinet en sociale partners.

In Den Haag is vannacht een sociaal akkoord bereikt tussen het kabinet en sociale partners.

CNV-voorzitter René Paas is blij dat het korten op pensioenen de komende jaren van de baan is en met de afspraken die zijn gemaakt om mensen aan een baan te helpen. "Het CNV (waar ook de ACP deel van uitmaakt) stelt werk boven inkomen en is bereid om in ruil voor de afspraken over werkgelegenheid, verantwoord met de lonen om te gaan."

Pensioenfondsen krijgen meer tijd om hun dekkingsgraad op orde te krijgen, zodat op korte termijn niet gekort hoeft te worden. Daarnaast ligt er een goed pakket maatregelen voor de arbeidsmarkt. Er komt een regeling voor deeltijd-WW, de jeugdwerkloosheid wordt aangepakt er wordt geïnvesteerd in mobiliteitscentra en mensen kunnen eenvoudiger omscholen naar een sector waar een tekort aan arbeidskrachten is. Daarmee blijven duizenden banen behouden in crisistijd. De lonen zullen zich gematigd ontwikkelen, waarbij het hoofddoel behoud van koopkracht is voor werknemers in de marktsector, de publieke sector en voor uitkeringsgerechtigden.

AOW
Het kabinet besluit de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar, tenzij vakbonden en werkgevers via de SER voor 1 oktober 2009 met een alternatief komen om de kosten van de vergrijzing te kunnen betalen. Voor een zwaarwegend advies is unanimiteit nodig. Vandaag publiceren we een discussienota waarin naast verhoging van de AOW leeftijd onder voorwaarden een aantal alternatieven uitgewerkt wordt. Aan de hand van deze discussienota wordt het gesprek met leden aangegaan.

ACP en CNV
De ACP is een van de elf bonden die bij de vakcentrale CNV zijn aangesloten. Voorzitter Gerrit van de Kamp vertegenwoordigt de ACP en daarmee de sector politie binnen het Algemeen Bestuur CNV, waarin alle voorzitters zitting hebben. De ACP zal binnenkort de regio's ingaan om met leden in gesprek te gaan over de maatregelen die volgen uit het Sociaal Akkoord. Daarbij komt ook de eerder genoemde discussienota aan de orde.

Een reactie op de investeringen en bezuinigingen die het kabinet voorstelt, volgt later.

---