Gemeente Roerdalen


Voornemen bestuursdwang: mogelijk sluiting manege Montfort

Het college van B en W van de gemeente Roerdalen heeft aan de heer Weber, eigenaar van manege De Boshoeve in Montfort het voornemen kenbaar gemaakt op korte termijn bestuursdwang te gaan toepassen en de manege te sluiten. Reden hiervoor is de onveilige constructie van de manege. Het college moet nog een definitief besluit nemen over het opleggen van de bestuursdwang.

Eind 2006 constateerde de gemeente dat het dak van de in 2002 gebouwde manege was verzakt. Onderzoek door een bouwkundig ingenieur in opdracht van de gemeente wees uit dat de manege niet conform bouwvergunning is gebouwd. Zo ontbreken er wand- en dakverbanden en zijn een aantal spanten verkeerd geplaatst of ontbreken helemaal.

Om de ondernemer in de gelegenheid te stellen zelf de situatie te verbeteren heeft de gemeente in eerste instantie een last onder dwangsom opgelegd. De dwangsom kon de manegehouder er echter niet toe aanzetten om de bouwkundige situatie in overeenstemming met de bouwvergunning te brengen. De ondernemer heeft dan ook alle dwangsommen tot de de maximale hoogte van 100.000,- verbeurd.

Het college heeft besloten niet in de onveilige situatie te berusten. Daarom heeft de manegehouder vorige week een vooraankondiging ontvangen, waarin staat dat de gemeente voornemens is op korte termijn bestuursdwang toe te passen en de manege zal sluiten. De manegehouder heeft van de mogelijkheid gebruik gemaakt om een zienswijze in te dienen. Deze zienswijze neemt het college mee bij het nemen van een definitief besluit over de bestuursdwang.

Onlangs heeft ook op verzoek van de heer Weber de VROM-inspectie de situatie beoordeeld. Volgens de VROM-inspectie en de bouwkundig ingenieur die de gemeente heeft ingeschakeld is het noodzakelijk om de onveilige situatie te beëindigen. De VROM-inspectie heeft de gemeente met klem verzocht de noodzakelijke maatregelen te treffen om aan de onveilige situatie een einde te maken.