FloraHolland


Bolbloemenbericht week 12

FLORAHOLLAND (25 maart 2009) - Het gaat niet goed met de markt. Het was een reële verwachting dat de Engelse Moederdagweek voor een echte opleving zou gaan zorgen, maar de daadwerkelijke positieve effecten waren wat beperkter dan gehoopt. Bij een aanvoergroei ten opzichte van vorige week, daalden de prijzen met ruim een procent. Aan het weer lag het niet, de temperaturen in sommige delen van Europa liepen wel wat op, maar het bleef over het algemeen fris genoeg om goed bloemen te verkopen. Er passeerden 137 miljoen bolbloemen het bemiddelingsbureau en de klokken van FloraHolland. Dit was overigens 6 procent minder dan vorig seizoen. Deze daling heeft te maken met het latere seizoen en het feit dat we vorig jaar volop in de Paasdrukte zaten. De weersverwachting voor komende week is vrijwel hetzelfde als deze week. Vorig jaar was nog sprake van een wit Pasen dankzij de sneeuwval en ook nu zijn de temperaturen flink dalende. Het geeft hoop op het blijven hangen van de prijzen, maar het is slechts een dun vertrouwen. We moeten nog zeker een week wachten voordat we de effecten van Pasen gaan merken bij de inkopers. Het zal vooral moeten komen van het nog steeds achterwege blijven van de buitenaanvoer van de voorjaarsbloeiende gewassen van buiten. Zo zijn bijvoorbeeld de pluktulpen en narcissen uit de rolkas zijn nog altijd niet in volle productie.

Tulpen
De tulpenaanvoer steeg tot ruim boven de 100 miljoen stuks concernbreed. De cijfers zijn bovendien vertekend omdat nog niet alle lange termijn transacties van het lopende seizoen zijn verwerkt in de statistieken. De gemiddelde prijs kwam nu uit op EUR 0,136 en dat is gewoon tekort in de Engelse Moederdagweek. Deze gemiddelde prijs is inclusief de exclusieve cultivars en de zware partijen. Het maakt dat veel retailsegment uit de middenklasse voor soms een ruim dubbeltje minder van de hand gaan en daar kunnen de broeiers het niet voor doen. Zelfs niet wanneer als uitgangsmateriaal is gekozen voor bolmaat van net aan of zelfs bijna 9 centimeter omtrek. Het afgelopen groeiseizoen van de bollen heeft veel broeiers toch op het verkeerde been gezet. Er blijkt minder inhoud in de bollen te zitten en de partijen zijn dus vaak lichter dan verwacht. Dit kan blijkbaar echt niet meer, want de broeiers die het betreffen worden veelal genadeloos afgestraft op de klokken. Daar belanden immers veel partijen die het minimum van 24 gram niet halen. Dit minimum was aan het begin van het seizoen met de retailers afgesproken. Hopelijk is het leergeld voor de betrokkenen en broeien we dergelijk uitgangsmateriaal volgende jaren niet meer af. Sterk uitgangsmateriaal is veel waardevoller in de kwekerij. In Aalsmeer kwamen deze week 2 miljoen tulpen minder op de klok dan vorig jaar in de vergelijkbare week. De gemiddelde prijs is EUR 0,01 lager dan vorig jaar, toen dit de week voor Pasen was. Nu is het de laatste week voor de Engelse Moederdag. In het begin van de week liep de verkoop nog vrij soepel. Vanaf woensdag kwam er flink de klad in. De prijzen bleven nog redelijk hangen maar de verkoop ging een stuk moeilijker en stugger. De zwaarste `Strong Gold' kwam net boven de EUR 0,20 uit. De grote aantallen gingen onder de EUR 0,15. De zwaardere tulpen van het exclusievere sortiment werden redelijk betaald maar in vergelijking met vorig seizoen is de prijs hier ook een stuk lager. Zware partijen wit, zoals `Tibet', `Snowboard' en `Antarctica' en ook een enkele partij paars zoals `Graffiti', kwam aan een prijs van EUR 0,30. Langstelige tulpen komen nu ook in grotere aantallen voor de klok maar de prijs kwam meteen onder druk te staan. Ook hier deden de aparte kleuren het een stuk beter.
Ruim 28 miljoen tulpen kwamen voor de klokken bij FloraHolland Rijnsburg voor een middenprijs van EUR 0,14. De gemiddelde prijzen zakten van EUR 0,143 op maandag naar EUR 0,137 op vrijdag. De 2 grootste soorten in week 12, `Monte Carlo' en `Stong Gold', lagen op middenprijzen van respectievelijk EUR 0,116 en EUR 0,141. `Renown Unique' bracht gemiddeld iets meer dan 7 dubbeltjes op. `Sunlover' lag op een gemiddelde prijs van EUR 0,558. Ruim 7 miljoen tulpen voor EUR 0,145 noteerde klok Naaldwijk. Dat zijn er 300.000 minder als in week 11 van 2008 met een prijs die ook nog eens EUR 0,015 lager lag. Het waren de parkiet-, en gefranjerde tulpen die deze week het onderscheid maakten. `Lingerie' ging voor EUR 0,35 en `Super Parrot' voor EUR 0,30. De `Flaming Parrot' uit Zuid-Europa bracht tot EUR 0,90 op en was daarmee de best betaalde tulp van deze week.

Lelies
De lelies kenden, zoals verwacht mocht worden richting de Engelse Moederdag, een forse aanvoertoename. Nog steeds zijn de Engelsen bovengemiddeld verzot op lelies maar de ponden raken op. In Naaldwijk was de maandag was voor de leliemarkt nog een redelijke dag. Het slag 3-4 pitters Orientals gingen nog voor goede prijzen weg, zeker de roze kleuren. Maar in de loop van de week zakten de prijzen verder naar beneden. De Aziaten zakten met 8 cent naar EUR 0,38 gemiddeld. De LA-Hybriden daalden met 5 cent naar EUR 0,37. De Longiflorum met 2 cent naar EUR 0,39. De Orientals schommelden wat heen en weer qua prijzen met een lichtpuntje op vrijdag. De vraag leek iets aan te trekken en we sloten de laatste veildag dan ook af met een middenprijs van EUR 0,77. FloraHolland Aalsmeer zag dat de Orientals in deze week redelijke prijzen liet zien. Gemiddeld kwam deze uit rond de 3 kwartjes. Extra zware witte lelies brachten tot ongeveer EUR 1,80 op, de roze lelies hadden het over het algemeen moeilijker. Met name de minder zware lelies werden deze week relatief goed betaald. De Longiflorum heeft het erg moeilijk met de prijsvorming. Aan het begin van de week bracht `White Heaven' nog maximaal rond EUR 0,75 op. `Pink Heaven' en de `Sensation' soorten brachten maximaal tot boven de euro op. De gemiddelde prijs kwam deze week tussen EUR 0,34 en EUR 0,41 per tak uit. De LA en Aziaten lieten deze week een behoorlijke aanvoer zien. De prijsvorming ging mede door de aanvoer van relatief veel lichtere lelies moeizaam. Gemiddeld lag de prijs tussen 36 en 40 cent, met donderdag een dip met EUR 0,31 gemiddeld. Wit, roze en oranje werden over het algemeen redelijk goed betaald, tot maximaal rond de 6 dubbeltjes. Met name rood en zalm hadden het deze week moeilijk. In Rijnsburg was de aanvoer van Longiflorums met 180.000 stuks ongeveer gelijk aan vorige week. De middenprijs van EUR 0,32 was 2 cent lager. De gemiddelde prijs op maandag lag op 4 dubbeltjes maar spectaculaire inkopen en prijzen bleven uit. Ook de aanvoer van Aziaten bleef met ruim 130.000 stuks gelijk aan het niveau van de week ervoor. De Aziaten werden verkocht voor gemiddeld EUR 0,35. `Val di Sole' en `Springfield' lagen op een middenprijs rond de EUR 0,45. De 400.000 Orientals die voor de klok langskwamen in Rijnsburg, werden voor een gemiddelde prijs van EUR 0,77 verkocht. Deze aanvoerdaling van 14 procent leverde een stijging in de middenprijs op van bijna een dubbeltje. Soorten die boven het gemiddelde lagen waren `Nova Zembla' EUR 1,43, `Pico' EUR 1,24 en `Mambo' voor EUR 1,24. Ten slotte werden er 200.000 LA's verkocht voor EUR 0,34.

Amaryllissen
De amaryllissen daalden tot een aanvoer van 685.000 stuks concernbreed. De prijsvorming was slecht met amper EUR 0,41 gemiddeld. Door de aanvoerders die ook na december aanvoer hebben, en dat geld voor verreweg de meesten, wordt ingeleverd wat in december werd gewonnen. In Naaldwijk stonden alle snijbloemenprijzen deze week verder onder druk. Dit gold ook voor de amaryllissen. Hoewel er 20.000 stelen minder voor de klok kwamen, moest ook hier de prijs toegeven en zakten met 4 cent naar EUR 0,40 gemiddeld. Ook in Aalsmeer had de amaryllis het deze week erg moeilijk. De gemiddelde prijs zakte van EUR 0,50 naar EUR 0,40. De aanvoer is nog redelijk alleen de vraag lijkt totaal weggevallen te zijn. Slechts enkele soorten zoals de `Mont Blanc' en `Darling' weten zich nog enigszins staande te houden. Zware kwaliteit van deze soorten weet nog prijzen ruim boven de euro te realiseren. In Rijnsburg werden ruim 100.000 amaryllissen verkocht voor een gemiddelde van EUR 0,42. Uitschieters wat betreft middenprijzen waren: `Stargazer' EUR 1,00, `Darling' EUR 0,78 en kleurbehandeld geel voor EUR 0,77.

Irissen
Bijna 3 miljoen irissen tekenden voor een aanvoergroei van een kleine 10 procent en moesten dat met een cent prijsval bekopen welke nu gemiddeld een klein dubbeltje is. Het is hetzelfde marktbeeld als vorig jaar.

Narcissen
De narcissenaanvoer stijgt nu sterk voor wat betreft de aanvoer met blad. De pluknarcissen zijn er wel, maar blijven nog grotendeels achter bij vorig seizoen. Ruim 4,3 miljoen narcissen met blad deden EUR 0,08 concernbreed. In Rijnsburg stonden vergeleken met vorige week ruim 360.000 narcissen meer voor de klok. In totaal waren dit nu 1,7 miljoen stuks. Deze gingen voor EUR 0,08 van de hand. De totale aanvoer van plukkers steeg flink vergeleken met week 11 maar de middenprijs bleef hangen op EUR 0,24 per bos.

Hyacinten
De hyacintenaanvoer daalde licht tot 2,7 miljoen stuks en die maakten 2 cent meer dan vorige week, maar de EUR 0,187 is nog steeds zeer slecht. Het is te hopen dat er middels een paar grote retail-acties nog wat aantallen uit de markt getrokken kunnen worden. Daar wordt aan gewerkt maar het valt allemaal niet mee in de huidige omgeving. Uit de uitbloeiruimtes komen wel goede geluiden wat betreft de houdbaarheid. In Rijnsburg lag de aanvoer van ruim een miljoen snijhyacinten ongeveer op hetzelfde aantal stuks als in week 12 vorig jaar. De middenprijs ligt dit jaar ruim 2 cent hoger op EUR 0,19. De prijzen van mooie partijen blauwe, roze en witte soorten worden iets beter. `White King' werd verkocht voor EUR 0,31.

Calla's
Concernbreed steeg de aanvoer fors met ongeveer 30 procent. De prijzen daalden met 15 procent tot ruim 3 dubbeltjes voor Aethiopica's en 4 dubbeltjes voor de kleinbloemigen. In Naaldwijk kwamen deze week ruim 400.000 stuks voor de klok met een middenprijs van EUR 0,37. Een stijging in stuks van 19 procent ten opzichte van vorig jaar. De middenprijs kwam hierdoor wel 21 cent lager uit. Er staan momenteel erg veel witte Aethiopica's vanuit Israël voor de klok. In totaal stonden er 188.000 Aethiopica's en dat zijn er 30.000 stuks meer dan vorig jaar. Dit drukt de prijs op de overige witte cultivars als `Chrystal Blush' en `Avelanche'. Verder is de algemene kwaliteit goed en begint de Hollandse aanvoer langzaam toe te nemen. Zodoende zien we ook steeds meer kleurtjes voor de klok. Duurste cultivar deze week was 80cm `Sunrise'. Deze werden maandag nog voor gemiddeld EUR 1,93 verkocht.

Ranonkels
De aanvoer van ranonkels steeg licht naar 4 miljoen stuks en de gemiddelde prijs daalde wederom bijna met anderhalve cent naar EUR 0,12. Bij FloraHolland Rijnsburg werden net zoals vorige week ruim 900.000 ranonkels verkocht. De middenprijs zakt met een cent naar EUR 0,14.

Bolbloemen op pot
Het aanbod in de groep bol en knolgewassen was de afgelopen week op vestiging Aalsmeer heel stabiel en de prijzen waren over het algemeen goed. Zowel hyacint, muscari als ook 'Tete a Tete' wordt goed betaald. Er was zelfs sprake van oplopende prijzen aan het einde van de verslagweek.
Op vestiging Naaldwijk daalde de aanvoer hyacint met 15 procent, maar ook de vraag nam sterk af, waardoor een middenprijs van EUR 0,55 werd gerealiseerd (-10 procent). Ook de aanvoer van muscari nam in Naaldwijk af met 20.000 stuks naar 73.000. De middenprijs liep met een centje op naar gemiddeld EUR 0,88.

Narcis liet een afname met 20 procent in het aantal aangevoerde stuks (193.000) zien, bij een oplopende prijsvorming. Vooral de vraag naar 'Tete a Tete' in kleine potmaten leverde aan het einde van de week, in deze aanloopperiode naar Pasen, hogere prijzen op. De middenprijs was EUR 0,77 tegenover EUR 0,74 vorig jaar.