Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Modafinil/Modiodal en rijbewijs

Goed nieuws voor mensen met myotone dystrofie die het middel Modafinil (Modiodal) gebruiken en een rijbewijs hebben of dit willen gaan halen. Tot voor kort mocht men volgens de regels van het CBR bij gebruik van dit middel niet achter het stuur. Onlangs heeft het CBR de regels aangepast, waardoor dit voor bepaalde groepen nu wèl mogelijk is.

Modafinil hoort bij de geneesmiddelen die een dempende of stimulerende werking op het centraal zenuwstelstel hebben en daarmee een negatieve invloed op de rijvaardigheid, aldus het CBR. Mensen die bij een keuring voor een rijbewijs melden dat zij dit middel gebruiken, krijgen geen verklaring van rijgeschiktheid. Ze kunnen dus hun rijbewijs niet gaan halen en als ze het al hebben, wordt het niet verlengd.

Een heel oneerlijke situatie voor mensen die last hebben van overmatige slaperigheid en door dit middel juist beter gaan functioneren in het verkeer. Want dat blijkt ook mogelijk te zijn bij gebruik van Modafinil. Ook mensen met myotone dystrofie die last hebben van overmatige slaperigheid, vallen onder deze groep. Ze blijven alert en hebben geen last van slaapaanvallen, waardoor ze als automobilist goed in het verkeer functioneren, veel beter dan wanneer ze het middel niet zouden gebruiken.

In de aangepaste regels van het CBR is opgenomen dat als een ter zake kundig specialist Modafinil voorschrijft voor 'pathologische hypersomnolentie' en de slaperigheid hiermee voldoende wordt onderdrukt, de betreffende persoon achter het stuur mag. Dit uiteraard mits er geen andere bezwaren zijn. Houdt u er wel rekening mee dat er vaak een rijtest zal worden gedaan om te beoordelen of er speciale aanpassingen nodig zijn.

Meer informatie:

http://www.cbr.nl/
Kies bovenaan 'Medische keuring' en vervolgens 'rijbewijs halen met handicap of beperking' of 'rijbewijs houden met handicap of beperking'. Kijk onder 'waar beginnen'.

http://www.rijveiligmetmedicijnen.nl/
Kies bovenaan 'Wat zegt de wet?'; klik in deze tekst door op 'Regeling eisen rijgeschiktheid' en kijk op pag. 12 (Toelichting wijziging 24 okt. 2008), pag. 27 ('Narcolepsie en idiopatische hypersomnolentie') en pag. 35, pnt 10.4, Psychostimulantia.

25 maart 2009

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400