Gemeente Berkelland


Persbericht
25 maart 2009

Achterhoekse gemeenten geven met economische stimulans inhoud aan 'Green Deal'

De Achterhoekse gemeenten gaan over op LED-straatverlichting en een 'groen' wagenpark. Ook gaan ze de mogelijkheden voor toepassing van zonne-energie en kleinschalige biomassa onderzoeken en bekijken ze hoe ze hun gebouwen extra energiezuinig kunnen maken. De gemeenten slaan hiermee twee vliegen in één klap: ze wakkeren de economische activiteit aan en ze stimuleren het gebruik van duurzame technieken en processen die de economie ook op de langere termijn stabiliseren.

De colleges van B&W van de acht Achterhoekse gemeenten hebben positief besloten over dertien voorstellen uit het Aanvalsplan Achterhoek Authentiek Anders om de regionale economie te stimuleren. Een groot deel van deze acties en projecten is gericht op duurzaamheid.

De gemeenten gaan gezamenlijk een Duurzaam Ondernemen Fonds (Groenfonds) opzetten. De komende maanden overleggen ze over de omvang en voeding van dit fonds.

Behalve de 'groene' activiteiten gaan de gemeenten meewerken aan het initiatief van Bouwend Nederland om het aanbestedingsbeleid te verbeteren zodat lokale ondernemingen beter kunnen meedingen. Ook werken de gemeenten actief mee aan versnellen van de uitvoering van (bouw)projecten via de zogenaamde 'Versnellingstafels', voor het eerst op 20 maart. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan om binnen twee jaar de gehele regio te voorzien van glasvezel.

Tenslotte gaan de gemeenten op voorstel van VNO-NCW Achterhoek hun rekeningen aan bedrijven binnen veertien dagen betalen, waarbij zij uitdrukkelijk verlangen dat hun crediteuren op hun beurt hetzelfde doen voor hun onderaannemers. De gemeenten denken met dit pakket maatregelen alles te doen wat in hun vermogen ligt om de Achterhoekse ondernemers zo veel mogelijk te ondersteunen in het economisch zware weer.
---