ANBO gaat uitdaging over AOW-plan met minister Donner aan

25/03/2009 15:24

ANBO

Utrecht, 25 maart 2009

ANBO gaat uitdaging over AOW-plan met minister Donner aan

ANBO is blij dat de SER met een zwaarwegend advies kan komen als alternatief voor het Kabinetsplan om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67.

De grootste ouderenbond van Nederland en spreekbuis voor 400.000 senioren, gaat die uitdaging met minister Donner en het Kabinet graag aan.

ANBO en FNV hebben verlaging van pensioenen zoals minister Donner wilde vanaf medio volgend jaar, weten te voorkomen. Pensioenfondsen die knel zitten hoeven nu pas in 2012 met alternatieven voor het herstel van hun vermogen te komen. Dat neemt veel onrust weg.

ANBO is blij dat de loonontwikkeling gekoppeld blijft aan de uitkeringen en de AOW. En dat er extra geld gaat naar het opknappen van AWBZ-instellingen en de bouw van eenpersoonswoningen in verpleeghuizen. Bevriezing van de lokale lasten tijdens de crisistijd biedt hopelijk wat soelaas voor de bevriezing van de zorgtoeslag.

De ouderenbond vindt de crisisaanpak van het Kabinet echter traag en marginaal. En roept Politiek Den Haag zich bij de politieke keuzes te beperken tot de aanpak van de huidige crisis.

Om de kosten van de AOW en de gezondheidszorg betaalbaar te houden is fiscalisering van de AOW en de AWBZ een daadkrachtig alternatief, zodat ook de hogere inkomens evenredig meebetalen. Nu worden bijvoorbeeld de AOW- en AWBZ-premies alleen over de eerste 32.000 euro aan inkomen betaald. "En pak langer doorwerken tot 65 aan, plus de hypotheekrente-aftrek boven de 750.000 euro." Als deze maatregelen worden toegepast hoeft de AOW-leeftijd niet omhoog, vindt ANBO die samen met de FNV de zwaar bevochten resultaten van het sociaal akkoord aan de achterban gaat voorleggen.

Over ANBO

ANBO is de grootste onafhankelijke belangen- en emancipatieorganisatie voor senioren in Nederland, ongeacht geloofsovertuiging, levensbeschouwelijke, maatschappelijke of politieke opvatting. De seniorenbond is spreekbuis voor bijna 400.000 senioren en wil de zelfstandigheid en de keuzevrijheid van ouderen vergroten, onder meer op het gebied van wonen, werken, vrije tijd, zorg en inkomen. Bovendien geeft ANBO aan leden persoonlijk advies en informatie, en biedt het culturele, sportieve en recreatieve activiteiten en aanzienlijke kortingen. ANBO is lid van FNV, NPCF, Age Europe en AARP Global Network. Meer informatie is te vinden op www.anbo.nl





http://www.anbo.nl