Uit benchmark Wmo blijkt: gemeenten zetten geen schoonmaakbedrijven in

25/03/2009 15:29

SGBO B.V.

Gemeenten sluiten contracten af met zorgaanbieders in het kader van de huishoudelijke hulp in de Wmo. De verwachting was dat bij de aanbesteding ook schoonmaakbedrijven hun diensten zouden aanbieden. Maar, uit de benchmark Wmo van Onderzoeks- en adviesbureau SGBO blijkt dat geen enkele gemeente die deelnam aan de module Hulp bij het huishouden in de eerste helft van 2008 een contract heeft afgesloten met schoonmaakbedrijven.

Ruim 170 gemeenten heeft in 2008 aan de benchmark Wmo deelgenomen. SGBO maakt deze week de uitkomsten van de benchmark bekend via een publicatie voor de deelnemende gemeenten.

Gemeenten zijn sinds 2007 zelf verantwoordelijk voor de indicaties voor hulp bij het huishouden. Sindsdien zien we in de benchmark een verschuiving in het cliëntenbestand hulp bij het huishouden: het aandeel cliënten dat HH2 (huishoudelijke werkzaamheden inclusief organisatie van het huishouden) ontvangt was in 2007 nog 50% en in 2008 liep dit terug naar 37%.

Sinds de invoering van de Wmo is ook een stijging van het aantal aanvragen voor Wmo hulpmiddelen te zien, van 19 aanvragen per 1000 inwoners in 2006 naar 27 aanvragen per 1000 inwoners in 2007. Dit heeft echter niet geleid tot een stijging van het aantal toekenningen.

Regiogemeenten dragen steeds meer bij aan maatschappelijke opvang, OGGZ en verslavingsbeleid.

Terwijl centrumgemeenten verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van de opvang op het gebied van maatschappelijke opvang, OGGZ en verslavingsbeleid blijkt dat steeds meer regiogemeenten ook zelf voorzieningen voor maatschappelijke opvang, OGGZ en verslavingsbeleid creëren.

De benchmark Wmo middel voor de lokale verantwoording

Meedoen aan de benchmark levert gemeenten relevante informatie op voor alle negen prestatievelden van de Wmo. Gemeenten krijgen zicht op hun eigen prestaties, maar ook op die van andere gemeenten. De benchmark biedt een mogelijkheid om op tijd op de juiste factoren bij te sturen. Benchmarken is leren van je collega-gemeenten en verbeteren door te vergelijken. Daarnaast biedt de benchmark Wmo een instrument voor de horizontale verantwoording.

Meer informatie

De Jaarpublicatie benchmark Wmo 2008 is te vinden op de website www.benchmarkwmo.nl. Exemplaren zijn aan te vragen via wmo@sgbo.nl. Meer informatie over benchmarken en SGBO is te vinden op www.sgbobenchmark.nl en www.sgbo.nl.





http://www.benchmarkwmo.nl