Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen zorgt ervoor dat oudere inwoners kunnen blijven meedoen

25 maart 2009

College stelt kadernota senioren vast

Het college van B&W in Vlaardingen heeft de nieuwe kadernota senioren 2009-2012 vastgesteld. De kern van het gemeentelijk senioren beleid is dat de gemeente ervoor zorgt dat oudere inwoners zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de samenleving.

De gemeente doet dit ondermeer door de maatschappelijke integratie en participatie van oudere inwoners te stimuleren en door gunstige voorwaarden te scheppen voor mantelzorg en vrijwilligerswerk voor en door senioren. De gemeente wil oudere inwoners in staat stellen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en zorgt voor voldoende passende huisvesting in een veilige woonomgeving.

Op het gebied van een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid legt de gemeente nadruk op preventie en maakt allochtone senioren wegwijs naar reguliere welzijns- en zorgvoorzieningen.

De kadernota senioren 2009-2012 is opgesteld in overleg en samenwerking met direct betrokken partijen zoals AOV, ouderenbonden, Stichting Senioren Welzijn en GGD. Ook zijn adviezen opgenomen van de Wmo-adviesraad. De kadernota senioren wordt besproken in de raadscommissie, na behandeling gaat de nota de inspraakprocedure in.

De kadernota senioren 2009-2012 sluit aan op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De nieuwe kadernota volgt de nota ouderenbeleid Op eigen wijze grijs op, die in 2004 is vastgesteld en die gebaseerd was op de inmiddels opgeheven Welzijnswet.