Groen!

Vlaamse regering steunt ggo-teelt

Datum
25/03/2009

Auteur
Vera Dua voor Vlaamse fractie

Categorie
In Milieu en natuur, Voeding en landbouw

Vandaag keurt het Vlaams parlement het co-existentiedecreet goed dat de coëxistentie of het naast elkaar voorkomen van conventionele, biologische en genetisch gemodificeerde gewassen regelt. Vera Dua, Vlaams parlementslid: âDit decreet is een gemiste kans want er worden onvoldoende garanties gegeven dat vermenging van ggo-teelten met niet-ggo-teelten effectief vermeden wordt en dat besmetting van ons voedsel met ggoâs voorkomen wordt. Het is duidelijk dat de Vlaamse regering hiermee kiest voor de belangen van de agro-multinationals en niet voor de belangen van de familiale landbouwers en bioboeren.â

De Vlaamse regering kiest voor een zeer soepele regeling. De praktische uitwerking wordt doorgeschoven naar uitvoerings¬besluiten. "Maar het meest schandelijke is dat door dit decreet de bewijslast bij schade volledig wordt gelegd bij degenen die bewust niet kiezen voor ggo-gewassen. Dit impliceert dat er bijkomende risico's en bijkomende kosten zullen zijn voor zowel conventionele als biologische boeren," vreest Vera Dua.

Groen! diende een reeks amendementen in met de bedoeling het decreet meer waterdicht te maken op vlak van risicobeheersing en het decreet te verruimen wat betreft de interpretatie van het begrip `schade' dat nu louter en alleen betrekking heeft op mogelijke economische schade. Schade aan milieu, natuurlijke ecosystemen en volksgezondheid worden nu ten onrechte niet in rekening gebracht.

Een groot aantal regio's in Europa hebben bewust gekozen om zichzelf als ggo-vrije zone te verklaren. Deze regio's hebben zich verenigd via het charter van Firenze. O.a. Wallonië heeft zich daarbij aangesloten. Het komt er dan op aan om de regels van co-existentie zo op te stellen dat de regio de facto ggo-vrij wordt. Europa laat dit toe maar Vlaanderen likt liever de hielen van de multinationals.

Contact: Vera Dua -