Gemeente Lopik

Besluiten Raadsvergadering GEMEENTE
LOPIK Datum: 24 maart 2009

Na de vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Lopik worden de P belangrijkste besluiten en bespreekpunten toegelicht via een persbericht.

Cultureel Centrum Lopik met woningen op E locatie voormalige Wieleroord

Er heeft locatieonderzoek plaatsgevonden voor het realiseren van een R Cultureel Centrum Lopik (CCL). Vijf varianten zijn onderzocht. De gemeenteraad heeft besloten de variant van een CCL als vrijstaand gebouw op de locatie van het voormalige Wieleroord verder uit te laten werken. Het S gebouw mag maximaal drie verdiepingen hoog worden. Daarnaast mag het de gemeente niet meer kosten dan het al eerder vastgestelde bedrag van B 3,2 miljoen.

Op 18 november 2008 heeft de gemeenteraad de notitie `Beschrijving en Programma van Eisen van het project Cultureel Centrum Lopik' vastgesteld. E Hierin is vastgelegd welke ruimtes beschikbaar moeten komen in een nieuw te realiseren cultureel centrum.

Vervolgens zijn vijf varianten onderzocht: R 1) Cultureel Centrum bij sporthal De Wiekslag. 2) Cultureel Centrum als vrijstaand gebouw op locatie voormalige Wieleroord. 3) Cultureel Centrum aan gemeentehuis. 4) Cultureel Centrum als vrijstaand gebouw op locatie voormalige Wieleroord I met woningen.
5) Cultureel Centrum aan gemeentehuis met woningen.

Alle varianten zijn getoetst aan het bestemmingsplan, inpassing op het terrein/de C omgeving, de verkeersstromen/de bereikbaarheid en synergie. Om te kunnen bepalen of het Cultureel Centrum Lopik (CCL) en de daarbij behorende parkeervoorzieningen op de verschillende terreinen in te passen zijn, is een studie gemaakt van de benodigde (begane) grondoppervlakte van het gebouw. H Tevens zijn de benodigde vierkante meters voor parkeren bepaald. Hiervoor is de landelijk toegepaste norm van het CROW gebruikt.

Volgens het college bood de variant van een Cultureel Centrum aan het T gemeentehuis met woningen het meeste perspectief. De raad zag hier geen meerwaarde in en heeft besloten de variant van een Cultureel Centrum met woningen als vrijstaand gebouw op de locatie van het voormalige Wieleroord verder te laten uitwerken. In deze uitwerking moeten de verwachte opbrengst van de exploitatie, de grondcomponent van de woningen en het maximum van drie bouwlagen worden meegenomen. Daarnaast moet het gebouw binnen de al Postbus 50
3410 CB LOPIK eerder vastgestelde financiële kaders worden gerealiseerd. Dit betekent dat de

Raadhuisplein 1
Tel : (0348) 55 99 55
Fax: (0348) 55 15 88
E-mail:
gemeente@lopik.nl





bijdrage door de gemeente niet meer zal zijn dan 3,2 miljoen. Het college zal deze uitwerking zo snel mogelijk aan de raad voorleggen.

Twee doseerinstallaties tegen sluipverkeer
Lopikerweg Oost en Lekdijk

Langs de Lopikerweg Oost is sprake van verkeersoverlast. Er is gezocht naar oplossingen om het doorgaande verkeer zoveel mogelijk te bundelen via de provinciale weg N210. De gemeenteraad heeft besloten één doseerinstallatie op de Lekdijk Oost ten oosten van de Lage Dijk-Zuid en één doseerinstallatie op de Biezendijk/Hoge Biezendijk aan te leggen. In eerste instantie zullen de doseerinstallaties alleen 's ochtends, wanneer de overlast het grootst is, in werking worden gesteld.

De klankbordgroep Lopikerkapel stelt al langere tijd de problematiek over sluipverkeer over de Lopikerweg Oost aan de orde. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente Lopik onder andere samen met de werkgroep verkeer van de klankbordgroep onderzocht wat de omvang van deze overlast is en hoe groot het aandeel van het sluipverkeer is. Er is vastgesteld dat langs de Lopikerweg Oost sprake is van verkeersoverlast. Tijdens de ochtendspits bedraagt het sluipverkeer 60%.

Er is gezocht naar oplossingen om het doorgaande verkeer zoveel mogelijk te bundelen via de provinciale weg N210. Doel is het sluipverkeer te ontmoedigen en de verkeersveiligheid en leefbaarheid in en rondom de kernen Lopikerkapel en Uitweg te verbeteren.

Er waren vier opties:

1) één doseerinstallatie op de Lekdijk Oost ten oosten van de Lage Dijk-Zuid;
2) twee doseerinstallaties: één op de Lekdijk Oost ten oosten van de Lage Dijk- Zuid en één op de Biezendijk/Hoge Biezendijk;

3) twee doseerinstallaties: één op de Lekdijk Oost tussen de S.L. van Alterenlaan en Uitweg en één op de Lopikerweg Oost tussen de M.A. Reinaldaweg en de tweede aansluiting van de Graafdijk;
4) juridische maatregelen met behulp van bebording (inrijverboden).

Bij het beoordelen van de opties waren de volgende aspecten van belang:
· De mate van ontmoediging van sluipverkeer over de Lopikerweg Oost, de Lekdijk en IJsselstein naar de aansluiting Nieuwegein Zuid/A2 en N210/A2;
· De mate van overlast die de lokale bevolking (Uitweg/Lopikerkapel en omgeving) ondervindt van de maatregelen als zij zich met de auto willen verplaatsen;

· De ruimtelijke inpasbaarheid van de maatregel;
· De kosten in verhouding tot de te verwachten effecten.

Na alle aspecten te hebben afgewogen, heeft de gemeenteraad gekozen voor optie 2: één doseerinstallatie op de Lekdijk Oost ten oosten van de Lage Dijk- Zuid en één doseerinstallatie op de Biezendijk/Hoge Biezendijk. De raad heeft hiervoor een krediet beschikbaar gesteld van 120.000,-.
---





Naar verwachting zullen de doseerinstallaties nog dit voorjaar worden gerealiseerd. De doseerinstallaties zullen in eerste instantie alleen 's ochtends in werking worden gesteld, aangezien dat het tijdstip is met het meeste sluipverkeer. De rest van de dag kunnen ze worden uitgeschakeld, zodat aanwonenden er dan geen hinder van ondervinden.

Verhoging verkeersveiligheid Lopikerkapel en
Uitweg

Vanwege het landelijke project `Duurzaam Veilig' en in overleg met inwoners van Lopikerkapel en Uitweg is een verkeerskundig plan opgesteld. Dit plan heeft als doel de verkeersveiligheid te verhogen door het accentueren van de ingang van de bebouwde kom en het aanbrengen van snelheidsbeperkende maatregelen. De gemeenteraad heeft ingestemd met de voorgestelde verkeersmaatregelen en een krediet van 107.328,- beschikbaar gesteld.

In het plan wordt in Uitweg en Lopikerkapel vooral met behulp van verspringingen van de weg-as en versmallingen van de weg geprobeerd de snelheid van het autoverkeer te beperken. Hierbij worden passeermogelijkheden voor fietsers aangebracht, zodat hun veiligheid is gewaarborgd. Daarnaast wordt het attentieniveau van de weggebruiker voor de inrichting van de weg verhoogd op punten waar dat gewenst is.
Verkeersdrempels en -plateaus zijn niet toegepast, omdat zij schade kunnen veroorzaken aan de in veel gevallen dicht langs de weg gesitueerde lintbebouwing.

De gemeenteraad heeft ingestemd met de voorgestelde verkeersmaatregelen en een krediet van 107.328,- beschikbaar gesteld. De verkeersmaatregelen zullen naar verwachting voor de zomervakantie van 2009 zijn uitgevoerd.

De provincie Utrecht heeft eerder aangegeven te willen participeren in verkeersmaatregelen die het sluipverkeer naar de A2 ontmoedigen. Na uitvoering van de verkeersmaatregelen kan de gemeente 50% van de kosten van de provincie vergoed krijgen.

Besluit renovatie Dorpshuis Benschop bij
behandeling kadernota 2010

De raad heeft op 24 maart 2009 kennis genomen van het voorstel voor een uitgebreide renovatie van het Dorpshuis Benschop op de huidige locatie. Gezien de grote financiële consequenties ziet de raad hiervan af. De raad heeft het college opdracht gegeven een voorstel voor de noodzakelijke renovatie aan te leveren. Hierin moeten de benodigde aanpassingen zijn
---





uitgewerkt inclusief de kosten. De raad zal het definitieve besluit over de renovatie in juni 2009 betrekken bij de vaststelling van de kadernota 2010.

Het dorpshuis in Benschop is oorspronkelijk een tot dorpshuis verbouwde gymzaal, waar in een grote zaal en een drietal kleinere zaaltjes evenementen en activiteiten van allerlei aard plaatsvinden. Momenteel kampt het gebouw met achterstallig onderhoud. Ook zijn er aanpassingen in het kader van brandpreventie nodig om te voldoen aan de wettelijke eisen, is er te weinig bergruimte, voldoet de keuken niet meer aan de eisen die gesteld worden in 2009 en is er een weinig aantrekkelijke barruimte. Hierdoor is er sprake van een terugloop van activiteiten en van verhuur.

De raad als beleid vastgelegd dat elke kern in de gemeente Lopik een goed functionerend dorphuis of buurthuis moet hebben.

De gemeenteraad heeft op 23 september 2008 gesproken over de toekomst van het Dorpshuis Benschop. Uit de verschillende toekomstvarianten koos de raad voor een zogenaamde renovatie plus (+) op de huidige locatie en vroeg om een nader uitgewerkt voorstel. De raad heeft op 24 maart 2009 kennis genomen van het voorlopige ontwerp, de kostenraming en de startnotitie. De kosten van deze uitgebreide renovatie bedragen 1.700.000,-. Op de gemeentebegroting is hiermee geen rekening gehouden, waardoor dit bedrag niet beschikbaar kan worden gesteld.

De raad heeft er daarom voor gekozen af te zien van een uitgebreide renovatie en het college opdracht gegeven een voorstel uit te werken voor de noodzakelijke renovatie. Hierin moeten ook de benodigde aanpassingen voor de brandpreventie en de verbeterde exploitatie worden uitgewerkt inclusief de kosten. De raad roept daarnaast het bestuur van Dorpshuis Benschop op subsidiestromen aan te boren om de kosten van de renovatie mede te kunnen dekken.

De raad zal het definitieve besluit over de renovatie in juni 2009 betrekken bij de vaststelling van de kadernota 2010.

Tweede fase herinrichting bedrijventerrein De
Copen van start

Begin mei 2008 zijn de voorbereidingen gestart voor de herinrichting van bedrijventerrein De Copen in Lopik. Het rioleringsstelsel wordt opgeknapt, waarna nieuwe bestrating wordt aangelegd. De werkzaamheden voor de eerste fase in de 1e Industrieweg zijn medio februari 2009 binnen de beschikbare financiële ruimte afgerond. De raad heeft een krediet van
1.470.000,- beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de tweede fase, die medio april 2009 zal starten. Deze fase omvat de 2e, 3e en 4e Industrieweg.

De ervaring opgedaan tijdens de uitvoering van de eerste fase is aanleiding te kiezen voor dezelfde werkwijze bij de uitvoering van de tweede fase.
---





De provincie Utrecht heeft subsidie toegezegd van 1.157.343,- voor het gehele project. Voor de eerste fase is hiervan 500.000,- uitbetaald. Voor de tweede fase zal eenzelfde bedrag worden uitbetaald.

Nu de raad het krediet van 1.470.000,- beschikbaar heeft gesteld, zal de uitvoering van de tweede fase naar verwachting medio april 2009 starten.

Lopik, 25 maart 2009.