Stadsdeel Zeeburg


---

Rondom Muiderpoortstation: aantrekkelijker èn levendiger

25 maart 2009

Hoe kan het Muiderpoortgebied aantrekkelijker én levendiger? Bewoners en plannenmakers bekijken hoe dat zou kunnen.
Aantrekkelijker én levendiger. Die uitstraling moet de omgeving van het Muiderpoortstation in de toekomst krijgen, vinden de bestuurders van de Amsterdamse stadsdelen Zeeburg en Oost - Watergraafsmeer. Er komen drie toekomstscenario's voor het Muiderpoortgebied, waarvoor bewoners, ondernemers en plannenmakers nu ideeën gaan ontwikkelen. Nog vóór de zomervakantie moeten de scenario's klaar zijn; in het najaar wordt een keuze gemaakt uit de mogelijkheden.

De stadsdeelraad van Zeeburg gaf gisteravond als laatste goedkeuring aan een voorstel over de opzet van de planontwikkeling voor het Muiderpoortgebied. Een week eerder stemde de stadsdeelraad van Oost - Watergraafsmeer in met de opzet, die staat beschreven in het Startdocument Ontwikkeling Muiderpoortgebied e.o. (zie download naast dit bericht).
Naast de beide stadsdelen zijn de Nederlandse Spoorwegen, de woningcorporaties de Alliantie Amsterdam, Ymere, Eigen Haard en Startgoed Amsterdam bv partners in het project. Ze werken samen met o.a. ProRail, GVB, de Centrale Stad en de Stadsregio Amsterdam.

Plannen maken

Bewoners, ondernemers en deskundigen gaan vanaf 30 maart a.s. aan de slag om plannen voor het Muiderpoortgebied te bedenken. Opwaardering is het trefwoord. Want nu wordt het gehele gebied ervaren als onaantrekkelijk en onoverzichtelijk, waardoor het ook als sociaal onveilig wordt ervaren. Dat geldt voor de openbare ruimte rondom het station, maar ook voor de spoortaluds de andere onderdoorgangen. Dat moet beter, veel beter, vinden velen. En dat kán ook.

De toekomstscenario's zullen in vier ateliers worden ontwikkeld. Een speciale meedenkgroep van bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van diverse organisaties uit beide stadsdelen helpen daarbij. Zij gaan zich buigen over de vraag: hoe zou het anders kunnen? En welke kansen en mogelijkheden biedt het Muiderpoortgebied met het oog op de oostwaartse uitbreiding van de stad?

De scenario's worden in juni aanstaande gepresenteerd op een bijeenkomst voor alle bewoners en ondernemers uit de buurt; dus nog voordat er een besluit wordt genomen. Iedereen kan dan op de verschillende scenario's reageren. De reacties worden verwerkt om de scenario's verder te verbeteren. Op grond van een afwegingskader wordt daarna pas een voorkeursvariant gekozen. De voorkeursvariant, tezamen met de overige varianten, gaat dan ter beoordeling naar de stadsdeelbesturen van Zeeburg en Oost - Watergraafsmeer. De variant die uiteindelijk wordt gekozen, wordt gebruikt om een stedenbouwkundig plan voor het Muiderpoortstation en omgeving op te stellen.

Start eind 2009

Als het aan de wethouders Nico Papineau Salm (Zeeburg), mevrouw Germaine Princen en mevrouw Sharona Ceha (Oost - Watergraafsmeer) ligt, wordt hopelijk eind dit jaar een begin gemaakt met het opknappen van het gebied; daarbij denken ze aan b.v. de onderdoorgangen. Ze zijn verheugd dat de stadsdelen, samen met alle partners, nu voortvarend aan de slag kunnen. Optimistisch zijn ze over de uitkomst: "wij hopen dat we, op de manier waarop we nu met de partners samenwerken, de problematiek nu serieus kunnen aanpakken. Het Muiderpoortgebied biedt vele kansen; opwaardering is belangrijk voor de stimulering van de stadsvernieuwing in de omliggende wijken. Het gebied is één van de dragers van die ontwikkeling", aldus de wethouders, Papineau Salm, Princen en Ceha.

Informatie

Nadere informatie over de ontwikkelingen in het Muiderpoortgebied is verkrijgbaar bij de projectsecretaris Marije Gordijn (m.gordijn@zeeburg.amsterdam.nl).
U kunt ook ook een van de woningcorporaties benaderen voor meer informatie (jleek@de-alliantie.nl, b.lammertink@ymere.nl, m.borreman@eigenhaard.nl) of de websites van de stadsdelen Zeeburg en Oost - Watergraafsmeer raadplegen.

Download

Startdocument Ontwikkeling Muiderpoortgebied

---