Reactie RMU op aanpak kabinet crisisbeleid

25/03/2009 16:23

Reformatorisch Maatschappelijke Unie

RMU: verdeel de pijn eerlijk


- Het pakket van het kabinet moet in samenhang gezien worden: nu investeren, straks saneren.


- Deeltijd-WW-regeling is voor veel werkgevers belangrijk.


- Bevriezing van lonen is een te gure maatregel. Bij verantwoorde loonontwikkeling staat behoud van koopkracht voorop. Juist nu.

Er is sprake van een ernstige economische situatie. Ingrijpende maatregelen zijn daardoor noodzakelijk. Het kabinet komt nu met een samenhangend pakket: op de korte termijn investeren en op de langere termijn saneren. De RMU vindt dit een verstandige balans.

Afschaffen heffingskorting van de baan

In veel van de maatregelen die nu naar buiten komen kan de RMU zich vinden. Het is positief dat het versneld afschaffen van de overdraagbare heffingskorting voor de partner die geen betaalde arbeid verricht, van de baan is.

Eindelijk komt er nu ook helderheid over de invoering van deeltijd-WW-regeling. Het water staat veel ondernemers tot aan de lippen. Zij krijgen nu op korte termijn de mogelijkheid om werknemers voor een deel aan het werk te houden en voor een deel in de WW te laten gaan.

Verantwoorde loonontwikkeling met behoud koopkracht

Bij een verwachte inflatie van 1 à 1,5 procent neemt in 2009, als de lonen met een gelijk percentage stijgen, de koopkracht voor de meeste werknemers toe. Dit komt ondermeer door afschaffing van de ww-premie voor werknemers. Verantwoord omgaan met afspraken over de stijging van de lonen is daardoor mogelijk. De RMU pleitte in december 2008 al voor een loonwens tussen de 1,5 en 2,5 procent.

Bevriezing van lonen is echter een te gure maatregel. De ernst van de recessie maakt duidelijk dat verantwoorde loonmatiging mét behoud van koopkracht nu meer dan ooit nodig is. Het verbetert de concurrentiepositie van bedrijven met de ons omringende landen. Nederland is voor meer dan 70 procent afhankelijk van export.

AOW en pensioenen

Op de lange termijn moet er iets gebeuren met de AOW. Alternatieven voor verhoging van de AOW-leeftijd wachten wij af. Voor de RMU is verlaging van de AOW-uitkering als alternatief voor verhoging van de AOW-leeftijd, onbespreekbaar.

In dit verband is het ook positief dat het kabinet pensioenfondsen langer de tijd wil geven om hun dekkingsgraad te verhogen. Hierdoor kan een verhoging van de pensioenpremie, die direct gevolgen heeft voor de koopkracht van de werknemers, voorlopig achterwege blijven.

Tot slot mist de RMU investeringen in de sociale woningbouw voor starters. Juist op dit punt had banenverlies in de bouw aangepakt kunnen worden.





http://www.rmu.org