Ministerie van Defensie

Gevechtsmilitairen krijgen ultramoderne helm

25 maart 2009, 16.14 uur

Galea niveau 2 en 3 TNO heeft in opdracht van Defensie Materieel Organisatie (DMO) een nieuwe combihelm ontwikkeld. Het ontwerp is gebaseerd op ervaringen in recente missiegebieden als Uruzgan. Wanneer alle tests goed verlopen wordt de Galea (het Romeinse woord voor helm) in 2011 aan de eerste militairen uitgereikt.

De nieuwe helm vloeit voort uit het project Verbeterd Operationeel Soldatensysteem (VOSS) en heeft enorme voordelen. De Galea weegt minder, zit beter en biedt meer bescherming.

De Galea

De helm bestaat uit afneembare delen en de bedoeling is dat de uitgeklede vorm (niveau 0 op de tekening) een vriendelijke uitstraling biedt. Tijdens patrouilles komt dat de contacten met de bevolking ten goede.

Galea weegt 1100 gram. Dat is bijna de helft van het gewicht van de helm die sinds de jaren '90 in gebruik is. De pasvorm is vakkundig verbeterd, waardoor de helm stevig op het hoofd zit. Ook nieuw zijn de ergonomische aansluitingen voor nachtkijkers en tussen de helm en het hoofd komt mogelijk een aircosysteem. Verder zitten er losse nek- oor- en kaakstukken op die bij veel lawaai het geluid dempen.

TNO onderzoekt momenteel hoe ze ook de bescherming van hals, nek en gezicht kan verbeteren en doet daar nu onderzoek naar. De eerste testserie van de Galea wordt eind dit jaar in het veld beproefd. Het ontwerp zelf is al in de prijzen gevallen op een innovatiebeurs in Praag.

Project Voss Galea soldatenhelm niveau 0 tot en met 3

Meer draagcomfort , meer flexibiliteit en betere bescherming zijn uitgangspunten van het project VOSS. Naast de helm wordt voor het VOSS onder meer een smart vest en een communicatie- en informatiemodule ontwikkeld. Doel is om de gevechtsveldfuncties van de soldaat te verbeteren en zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Zijn uitrusting dient niet langer een verzameling van componenten te zijn, maar een licht draagbaar systeem waarin de benodigde functies zoveel mogelijk worden geïntegreerd.

Voor deelname aan VOSS worden 5500 gevechtsmilitairen geselecteerd. Het programma is een uitvloeisel van het Soldier Modernisation Programma (SMP) dat in 1998 is gestart.