European Parliament

Gordon Brown spreekt het EP toe

Europa moet de leiding nemen bij het vinden van oplossingen voor de mondiale crisis op de G20-top van volgende week. Dat zei de Britse premier Gordon Brown vandaag in het Europees Parlement in een toespraak, die warm onthaald werd door de leiders van de grootste politieke fracties. Leiders van kleinere politieke fracties vroegen zich af of de Britse economie wel in staat was om te herstellen. In zijn welkomstwoord zei Voorzitter van het Europees Parlement Hans-Gert Pöttering dat de G20-top "een essentiële gelegenheid biedt voor de leiders van de geïndustrialiseerde wereld en de opkomende economieën om samen te werken aan een gemeenschappelijke agenda voor onmiddellijke economische stabiliteit en herstel op de langere termijn."

Eerste Minister van het VK - Lid van de Europese Raad

De Britse premier Gordon BROWN opende zijn toespraak met: "vandaag zien wij een Europa van vrede en eenheid, dat één van de beste menselijke verwezenlijkingen is en een baken van hoop voor de hele wereld." Europa was uitstekend geplaatst om de wereld te leiden bij het tegemoet gaan van de uitdagingen van de globalisering, omdat het zelf "de grootste eenheidsmarkt ter wereld", het "meest uitgebreide kader voor milieubescherming", "'s werelds grootste steunprogramma" en "de uitgebreidste sociale bescherming ter wereld" had verwezenlijkt.

Hij stelde voor dat de EU het voortouw zou nemen in het vervangen van de "consensus van Washington" door een "nieuwe consensus voor onze tijden". Protectionisme moest verworpen worden, want het was een beleid van defaitisme en isolement. Er moest constructief worden opgetreden: elk continent moest zijn bankensysteem wijzigen, samenwerken bij het vastleggen van mondiale normen voor financiële regelgeving en geld in zijn economie injecteren. Bovendien moest er een einde worden gemaakt aan de belastingparadijzen en offshore centers.

Tegen de landen van Oost- en Centraal-Europa, die een paar jaar geleden "in onze familie" waren opgenomen, zei hij: "wij zullen u niet in de steek laten in tijden van nood, we zullen alles in het werk stellen om u ter hulp te komen." Ook de armere landen in de wereld mochten niet worden vergeten: "we moeten onze inspanningen verdubbelen om ervoor te zorgen dat onze generatie de generatie zal zij die de armoede uitroeit."

Ten slotte benadrukte Brown het belang van de samenwerking tussen de VS en de EU, op alle vlakken. Het resultaat van die samenwerking zou hopelijk "meer banen, meer bedrijven, meer handel" zijn.

Namens de Commissie

"Ik ben ervan overtuigd dat de G20-top, onder leiding van premier Gordon Brown, een succes zal worden", zei Commissievoorzitter José Manuel BARROSO. Hij herinnerde het Parlement eraan dat het initiatief voor een mondiale aanpak van de crisis "van Europa was gekomen" en dat de "EU een bijzondere verantwoordelijkheid op deze top heeft."

Elke vorm van economisch nationalisme en protectionisme moest worden verworpen en de Millenniumdoelstellingen mochten niet uit het oog worden verloren. Elk optreden was enkel een "middel om tot een doel te komen: het verbeteren van het welzijn van de burger." De eerste prioriteit was werkgelegenheid.

Fractiewoordvoerders

"Europa is alleen maar sterk genoeg als het met één stem spreekt", zei Joseph DAUL (EVP-ED, FR). Hij wenste het Verenigd Koninkrijk "het allerbeste, maar de laatste cijfers zijn helaas nogal zorgwekkend", hetgeen ook voor Hongarije gold. Daul had ervaring als vrijwilliger bij de brandweer en daar had hij al te vaak vuren zich zien verspreiden naar naburige huizen. Tegen critici van de markteconomie zei hij: "dankzij de markteconomie is het gemiddelde inkomen van de EU-burgers met 40 % gestegen in de afgelopen 40 jaar." Dat was achter de Berlijnse Muur niet gebeurd.

Martin SCHULZ (PES, DE) noemde de toespraak van Brown "een briljante beschrijving van wat er nodig is in dit tijdperk en wij staan volledig achter ieder woord van uw toespraak." Hij verweet Daul het onderscheid niet te kunnen maken tussen protectionisme en sociale bescherming en verwees ook naar de Franse President Sarkozy: "uw President weet misschien iets van protectionisme, maar van sociale bescherming weet hij niets." Schulz bedankte Brown voor zijn bezoek aan het Parlement, wat aantoonde dat het een echt forum voor internationale politiek was. "We zijn blij dat een echte sociaaldemocratische regeringsleider hier het woord heeft gevoerd."

Voor Graham WATSON (ALDE/ADLE, UK) was Brown's toespraak de "eerste etappe van uw wereldtoer, de G20-toer." Hij richtte zich tot de Britse premier en zei: "u en ik komen uit verschillende politieke families, maar wij zijn allebei Schot, we begrijpen de mogelijkheden van politiek." Hij verwachtte dat de euro sterker uit de crisis zou komen. "Zult u er ook voor zorgen dat het Verenigd Koninkrijk gaat meedoen aan de euro in de nasleep van de crisis?", vroeg Watson Brown. "Dit is een kans die het Verenigd Koninkrijk niet mag laten liggen."

Brian CROWLEY (UEN, IE) feliciteerde Brown "om hiernaartoe te komen om een brug te slaan tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk". Ondanks de financiële crisis, mochten de successen van de afgelopen 15 jaar niet worden vergeten. Hij pleitte voor een financieel systeem, dat gebaseerd was op "de successen van het verleden en dat de gemaakte mislukkingen erkende." Het systeem moest "betere dingen garanderen voor mensen, niet markten."

Monica FRASSONI (GROENEN/EVA, IT) zei tegen Brown: "als je geloofwaardig wil zijn met het naar voren dragen van oplossingen, moet je ook beseffen dat je eerst aan de verkeerde kant stond", doelend op de wens van het VK om niet aan de euro deel te nemen en op sommige van de opt-outs van het land. Ze riep het VK op om meer voor het milieu te doen en zei, gezien "maar 7 % van de investeringen" naar groene investeringen ging: "u heeft prachtige woorden gesproken, maar weinig concrete voorstellen gedaan. De vraag is, wat wilt u nu eigenlijk echt gaan doen?"

Volgens Francis WURTZ (EVL/NGL, FR) was bij de val van de Berlijnse Muur 20 jaar geleden toegegeven aan de verleiding van het kapitalisme. "Maar de vaders zijn nu achterhaald door hun eigen schepsel dat ze niet konden controleren." Hij betreurde dat er "weinig punten van zelfkritiek waren geweest, die komen uit de financiële wereld zelden." Wurtz herhaalde zijn oproep om de "mensen op de eerste plaats te zetten", hetgeen een "Copernicaanse revolutie" zou betekenen, in vergelijking met wat het dominante financiële systeem was geworden.

Nigel Paul FARAGE (IND/DEM, UK) beschuldigde Brown ervan zich niet aan eerdere uitspraken te hebben gehouden, door het Verdrag van Lissabon niet door middel van een referendum te ratificeren: "schaam u daarvoor, u heeft de democratie gedevalueerd. Een duidelijk afgetekend deel van de Britten wil geen deel zijn van deze politieke Unie, u kunt toch niet tegen de wil van het volk deze Unie verder opbouwen. Laat de mensen in Europa zelf over hun lot beslissen."

Daniel J. HANNAN (NI, UK) stelde: "het Verenigd Koninkrijk heeft een recessie in de ernstigste omstandigheden van de G20 landen. Hoewel elk schip in het konvooi in dezelfde richting vaart, zit niet elk schip in dezelfde situatie. Ons schip is steeds verder gaan zinken onder de waterlijn. U zegt dat wij goed materiaal hebben om de storm te doorstaan, maar iedereen weet dat het Britse schip het slechtste is. U bent de gedevalueerde premier van een gedevalueerde regering.", zei Hannan tegen Brown.

Debat: 24 maart 2009
REF. : 20090323IPR52329

Contact

Sanne DE RYCK
Persdienst - Redactie


* E-mailadres : persdienst-nl@europarl.europa.eu
* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 42531 (BXL)
* Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 73605 (STR)
* Mobiel nummer : (32) 498 98 34 51