Senternovem

25-03-2009 | Gouden samenwerking voor SenterNovem?

Taskforce Mobiliteitsmanagement wordt betrokken bij nieuwe subsidieregeling

Eind 2007 richtte het ministerie van Verkeer & Waterstaat de Taskforce Mobiliteitsmanagement op met als doel een alternatief te vinden voor de ministeriële regeling onder de Wet milieubeheer. Medio 2008 bracht de Taskforce hiervoor een advies uit. Heeft dit invloed op de subsidieregeling MobiliteitsManagement van SenterNovem? Lees hoe volgens Lars Lutje Schipholt, secretaris van de Taskforce, de Taskforce zou kunnen samenwerken met SenterNovem.

In de zomer van 2008 bracht de Taskforce advies uit aan de ministeries van VROM en Verkeer & Waterstaat. Het advies bestaat uit 3 sporen. Het eerste spoor gaat over de arbeidsvoorwaarden. Lars Lutje Schipholt, secretaris van de Taskforce, legt uit dat de Taskforce ondernemers wil bewegen flexibeler om te gaan met de mobiliteit van hun werknemers, wat immers ook in hun eigen belang is. Werknemers kunnen namelijk via persoonsgebonden mobiliteitsbudgetten, flexibel werken en dichterbij het werk wonen, bewustere keuzes in het reizen maken.

Het tweede spoor is het aangaan van convenanten. 150 werkgevers, decentrale overheden en andere belanghebbenden uit zes voorbeeldregio's zijn convenanten met elkaar aangegaan. In de convenanten staan maatregelen, die moeten bijdragen aan de vermindering van het aantal autokilometers of auto's in de spits.

In het laatste spoor gaat het vooral om de communicatie richting de vele initiatieven die er bestaan op het gebied van mobiliteitsmanagement. De Taskforce wil al deze initiatieven zoveel mogelijk met elkaar verbinden en elkaar zo laten versterken. Lutje Schipholt: "Mobiliteitsmanagement is een complex geheel van puzzelstukjes. Heel veel bedrijven en instanties doen er iets aan, maar werken nu langs elkaar heen. De Taskforce is een compensatie voor deze versnippering en is veel bezig met afstemming met en coördinatie van al die initiatieven."

Is samenwerken met Taskforce een kans voor SenterNovem? Hier ligt ook een kans voor het subsidieprogramma van SenterNovem. Er is al overleg geweest tussen beide partijen. Volgens Lutje Schipholt kan de Taskforce meer gaan samenwerken met SenterNovem. Zo zou er bijvoorbeeld overleg kunnen komen over wat voor soort ideeën geschikt zouden zijn om subsidie aan te verlenen. Ook zou volgens hem het aanvragen van subsidie versimpeld kunnen worden. "Het afgeven van vouchers aan het MKB voor advies zou bijvoorbeeld een optie kunnen zijn." Maar wat vindt SenterNovem zelf van deze ideeën? Rick Lindeman, SenterNovem: "Voor bedrijven met een idee dat niet zo zeer heel innovatief is, maar wel ondersteuning kan gebruiken, is het werken met vouchers een goed idee. Hier is met het ministerie al overleg over geweest. Deze bedrijven kunnen zo'n voucher dan bijvoorbeeld inwisselen voor een gratis scan om hun idee te toetsen. Ook ziet Lindeman wel wat in de samenwerking voor het toekennen van subsidies. We zullen de Taskforce dan ook zeker gaan betrekken bij de invulling van de volgende subsidieronde."

Er is echter wel verschil in de insteek die de Taskforce en SenterNovem hebben. Volgens Lutje Schipholt zit het probleem volgens hem niet in het aanbod - de behoefte aan subsidie blijft bestaan - maar vooral in het in beweging krijgen van de juiste partijen. "De Taskforce is vooral bezig een cultuuromslag te bewerkstelligen in het bedrijfsleven. SenterNovem richt zich met de subsidie vooral op de aanbiederskant van producten en diensten zoals gebruiksvriendelijke reisinformatiesystemen.", aldus Lutje Schipholt. Lindeman: "Inderdaad zijn de verschillen waarneembaar. Bij ons komen veel aanvragen binnen voor het recreatieverkeer. En dat is iets waar de Taskforce weer niets mee doet, maar wat wel een belangrijk onderdeel van mobiliteitsmanagement aan het worden is."

Hoe nu verder?
Voorlopig blijft de Taskforce nog wel even bestaan. De maatregelen in het advies van de Taskforce zouden volgens hen een goed alternatief zijn voor de ministeriële regeling onder de Wet milieubeheer, die momenteel in de ijskast staat. Om de maatregelen tot een goed vervolg te brengen is de Taskforce verlengd tot half 2010. Dan zal worden bekeken in hoeverre de maatregelen volstaan. "Als medio 2010 blijkt dat de maatregelen hun werk doen, dan vervangen zij definitief de ministeriële regeling.", aldus Lutje Schipholt. En wat betreft de samenwerking met SenterNovem? Er zit misschien verschil in de aanpak van beide partijen, maar dat er genoeg kansen liggen is inmiddels duidelijk geworden. In de toekomst zal er dan ook nog veel onderling contact zijn.
Contact

Informatiepunt SenterNovem (030) 239 35 33