Senternovem

25-03-2009 | Themateam schone en zuinige mobiliteit: gemeenten aan de slag

In 2008 verenigden verschillende enthousiaste en vooruitstrevende gemeenten zich in het themateam schone en zuinige mobiliteit. Het team zet zich in voor duurzame mobiliteit, tegen de achtergrond van het 'Klimaatakkoord Gemeenten en Rijk 2007 - 2011'. Dit akkoord is één van de concrete uitwerkingen van het kabinetsprogramma 'Schoon en Zuinig'. Voor gemeenten is hierin een belangrijke rol weggelegd. Gemeenten staan immers dicht bij burgers en bedrijven en vervullen een belangrijke voorbeeldrol.

Het themateam richt zich op het uitwisselen van kennis, ervaringen en netwerken op het gebied van duurzame mobiliteit tussen gemeenten. Gemeenten kunnen van elkaar leren, zodat het stokje wordt overgedragen aan collega-bestuurders en beleidsmedewerkers. Bovendien is 'kruisbestuiving' tussen milieu- en verkeersmensen belangrijk. Dat moet leiden tot het versnellen en 'opschalen' van initiatieven gericht op schone en zuinige mobiliteit. Concreet gebeurt dit bijvoorbeeld door te 'makelen en schakelen' tussen innovatieve ondernemers en koplopergemeenten. Een 'matchmakingdag' in november 2008 heeft al geleid tot diverse nieuwe contacten en 'deals' tussen bedrijven en gemeenten. Bijvoorbeeld op het gebied van elektrisch vervoer en schone brandstoffen. Voor het ministerie van VROM is het belangrijk om te horen met welke knelpunten gemeenten en ondernemers te maken hebben en hoe het Rijk die kan verlichten.

Handvatten voor gemeenten
In dit themateam zitten beleidsmedewerkers milieu of verkeer van de gemeenten Groningen, Leeuwarden, Amsterdam, Haarlem, Houten, Eindhoven en Venlo. Daarnaast nemen vertegenwoordigers van KpVV, SenterNovem en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat deel. Iedere gemeente brengt in het themateam één specifiek project naar voren. Op deze manier komende verschillende aspecten van duurzame mobiliteit aan bod: Hoe realiseer je een schoon en zuinig wagenpark (aardgas, biogas, innovaties)? Hoe stimuleer je duurzame concessies voor openbaar vervoer en taxi? Welke stappen zet je als gemeente om met bedrijven en publiekstrekkers mobiliteitsmanagement vorm te geven? Hoe borg je fietsbeleid in stedenbouwkundige ontwikkelingen? Op welke wijze kan een gemeente elektrisch vervoer op de kaart zetten? Hierbij is het belangrijk om concrete, leerzame voorbeelden te geven. Het themateam draagt tien concrete maatregelen aan die een gemeente nu al kan nemen, door bijvoorbeeld te investeren in fietsbeleid, autodelen te faciliteren of CO2 -reductie integraal mee te nemen in een verkeers- en vervoersplan. Zo krijgt een brede groep van gemeenten concrete handvatten om - het liefst vandaag nog - aan de slag te gaan met duurzame mobiliteit.

Meer informatie
Op de website www.duurzameoverheden.nl vindt u meer informatie over het themateam schone en zuinige mobiliteit. Hier treft u ook de concrete maatregelen voor gemeenten aan.

Deelnemers
Het themateam schone en zuinige mobiliteit bestaat uit de volgende deelnemers: ambassadeur is Erik van Merrienboer, wethouder gemeente Eindhoven; Jan-Willem Hommes, gemeente Eindhoven; Jeroen Westendorp, gemeente Groningen, Herbert Tiemens, gemeente Houten; Ward Stevens, gemeente Venlo; Bouwe de Boer, gemeente Leeuwarden; Elly van de Braak, gemeente Amsterdam; Peter Tromp, gemeente Haarlem; Marien Bakker, SenterNovem; Jurgen de Haan, KpVV; Arthur ter Weeme, VNG; Sjoerd Jansen, ministerie van V&W; Olga Teule, ministerie van VROM; Martien Das, SenterNovem (coördinator); Raymond Linssen, SenterNovem (secretaris).
Contact

Informatiepunt SenterNovem (030) 239 35 33