Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Bussemaker: meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling inspirerend

Bussemaker: meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling inspirerend

Nieuwsbericht, 25 maart 2009
Vrouw met blauwe plek kijkt uit het raam.

De Rotterdamse integrale meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een inspirerend voorbeeld voor de landelijke invoering van een meldcode.

Dat zei staatssecretaris Bussemaker toen ze vanmiddag het evaluatieonderzoek van de Rotterdamse aanpak in ontvangst nam. De gemeente Rotterdam heeft 1 meldcode ontwikkeld die bruikbaar is voor alle professionals (zorg, welzijn en jeugd). De meldcode biedt handvatten om slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling te helpen en om samenwerking tussen instanties te bevorderen.

Lessen en adviezen

Het afgelopen jaar is in 11 pilotinstellingen in Rotterdam met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gewerkt. Uit de evaluatie, die uitgevoerd is door het Verwey-Jonker Instituut, blijkt dat invoering van de meldcode veel aandacht en goede samenwerking tussen professionals vereist. Ook wordt gesteld dat kindermishandeling en huiselijk geweld integraal aangepakt moeten worden en dat het belangrijk is om professionals en instellingen ruimte te geven de meldcode op hun eigen manier in te voeren. Daarbij is training en scholing van alle professionals essentieel.

Landelijke invoering

Staatssecretaris Bussemaker zei dat de Rotterdamse ervaringen waardevol zijn voor de landelijke invoering van de meldcode. 'Ik raad gemeenten en instanties die bezig zijn met de invoering van de meldcode aan een kijkje te nemen in Rotterdam en van het voorbeeld te leren.'