Gemeente Lopik

Cultureel Centrum Lopik met woningen op locatie voormalige Wieleroord

Er heeft locatieonderzoek plaatsgevonden voor het realiseren van een Cultureel Centrum Lopik (CCL). Vijf varianten zijn onderzocht. De gemeenteraad heeft besloten de variant van een CCL als vrijstaand gebouw op de locatie van het voormalige Wieleroord verder uit te laten werken. Het gebouw mag maximaal drie verdiepingen hoog worden. Daarnaast mag het de gemeente niet meer kosten dan het al eerder vastgestelde bedrag van 3,2 miljoen.

Op 18 november 2008 heeft de gemeenteraad de notitie Beschrijving en Programma van Eisen van het project Cultureel Centrum Lopik vastgesteld. Hierin is vastgelegd welke ruimtes beschikbaar moeten komen in een nieuw te realiseren cultureel centrum.

Vervolgens zijn vijf varianten onderzocht:


1) Cultureel Centrum bij sporthal De Wiekslag.


2) Cultureel Centrum als vrijstaand gebouw op locatie voormalige Wieleroord.


3) Cultureel Centrum aan gemeentehuis.


4) Cultureel Centrum als vrijstaand gebouw op locatie voormalige Wieleroord met woningen.


5) Cultureel Centrum aan gemeentehuis met woningen.

Alle varianten zijn getoetst aan het bestemmingsplan, inpassing op het terrein/de omgeving, de verkeersstromen/de bereikbaarheid en synergie. Om te kunnen bepalen of het Cultureel Centrum Lopik (CCL) en de daarbij behorende parkeervoorzieningen op de verschillende terreinen in te passen zijn, is een studie gemaakt van de benodigde (begane) grondoppervlakte van het gebouw. Tevens zijn de benodigde vierkante meters voor parkeren bepaald. Hiervoor is de landelijk toegepaste norm van het CROW gebruikt.

Volgens het college bood de variant van een Cultureel Centrum aan het gemeentehuis met woningen het meeste perspectief. De raad zag hier geen meerwaarde in en heeft besloten de variant van een Cultureel Centrum met woningen als vrijstaand gebouw op de locatie van het voormalige Wieleroord verder te laten uitwerken. In deze uitwerking moeten de verwachte opbrengst van de exploitatie, de grondcomponent van de woningen en het maximum van drie bouwlagen worden meegenomen. Daarnaast moet het gebouw binnen de al eerder vastgestelde financiële kaders worden gerealiseerd. Dit betekent dat de bijdrage door de gemeente niet meer zal zijn dan 3,2 miljoen.

Het college zal deze uitwerking zo snel mogelijk aan de raad voorleggen.