Gemeente Lopik

Besluit renovatie Dorpshuis Benschop bij behandeling kadernota 2010

De raad heeft op 24 maart 2009 kennis genomen van het voorstel voor een uitgebreide renovatie van het Dorpshuis Benschop op de huidige locatie. Gezien de grote financiële consequenties ziet de raad hiervan af. De raad heeft het college opdracht gegeven een voorstel voor de noodzakelijke renovatie aan te leveren. Hierin moeten de benodigde aanpassingen zijn uitgewerkt inclusief de kosten. De raad zal het definitieve besluit over de renovatie in juni 2009 betrekken bij de vaststelling van de kadernota 2010.

Het dorpshuis in Benschop is oorspronkelijk een tot dorpshuis verbouwde gymzaal, waar in een grote zaal en een drietal kleinere zaaltjes evenementen en activiteiten van allerlei aard plaatsvinden. Momenteel kampt het gebouw met achterstallig onderhoud. Ook zijn er aanpassingen in het kader van brandpreventie nodig om te voldoen aan de wettelijke eisen, is er te weinig bergruimte, voldoet de keuken niet meer aan de eisen die gesteld worden in 2009 en is er een weinig aantrekkelijke barruimte. Hierdoor is er sprake van een terugloop van activiteiten en van verhuur.

De raad als beleid vastgelegd dat elke kern in de gemeente Lopik een goed functionerend dorphuis of buurthuis moet hebben.

De gemeenteraad heeft op 23 september 2008 gesproken over de toekomst van het Dorpshuis Benschop. Uit de verschillende toekomstvarianten koos de raad voor een zogenaamde renovatie plus (+) op de huidige locatie en vroeg om een nader uitgewerkt voorstel. De raad heeft op 24 maart 2009 kennis genomen van het voorlopige ontwerp, de kostenraming en de startnotitie. De kosten van deze uitgebreide renovatie bedragen EUR 1.700.000,-. Op de gemeentebegroting is hiermee geen rekening gehouden, waardoor dit bedrag niet beschikbaar kan worden gesteld.

De raad heeft er daarom voor gekozen af te zien van een uitgebreide renovatie en het college opdracht gegeven een voorstel uit te werken voor de noodzakelijke renovatie. Hierin moeten ook de benodigde aanpassingen voor de brandpreventie en de verbeterde exploitatie worden uitgewerkt inclusief de kosten. De raad roept daarnaast het bestuur van Dorpshuis Benschop op subsidiestromen aan te boren om de kosten van de renovatie mede te kunnen dekken.

De raad zal het definitieve besluit over de renovatie in juni 2009 betrekken bij de vaststelling van de kadernota 2010.