Gemeente Breda

Flexibele buurtbudgetten 2009

Ter versterking van de positie van bewoners in hun wijken en om hen de gelegenheid te geven zelf met initiatieven te komen om de leefbaarheid in hun wijk te verbeteren is er voor 2009 een totaalbedrag beschikbaar van 416.000,-.

Dit bedrag is veel hoger dan het bedrag in 2008 door een extra bijdrage van EUR 300.000,-- van het ministerie van VROM.

Deze bijdrage blijft drie jaar bestaan.

Met instemming van bijna alle wijk- en dorpsraden wordt de bestaande werkwijze van de flexibele buurtbudgetten gehandhaafd. Bewoners kunnen via de wijk- en dorpsraden een aanvraag indienen om hun idee te realiseren. Het budget wordt verdeeld over de vijf gebieden Noord-West, Zuid-West, Noord-Oost, Zuid-Oost en Centrum. Dit is in het college van burgemeester en wethouders vastgesteld.

Voor 2009 is een bedrag van EUR 416.000,- beschikbaar voor de realisering van bewonersinitiatieven. Daarnaast is nog EUR 30.000,-- beschikbaar voor ondersteuning en public relations.

Het totale bedrag van EUR 416.000,-- is in twee delen geknipt. EUR 256.000,-- is naar inwonertal verdeeld over de vijf gebieden waarin Breda is verdeeld. Het resterende bedrag van EUR 160.000,-- is beschikbaar gesteld voor 6 wijken in die gebieden waar de leefbaarheid enigszins onder druk staat.

Breda Noord-West krijgt EUR 49.716,-- extra voor de buurten Gageldonk en Kesteren. Breda Zuid-West krijgt voor de buurt Tuinzigt EUR 35.291,- extra. Breda Zuid-Oost krijgt voor de wijk Brabantpark een bedrag van EUR 50.973,- extra en Breda Centrum krijgt voor de buurten Fellenoord en Schorsmolen een bedrag van EUR 24.019,- extra.

De wijk- en dorpsraden hebben de voorkeur gegeven aan de handhaving van de bestaande werkwijze van de flexibele buurtbudgetten. De door hen gevormde werkgroepen, bestaande uit leden van de wijk- en dorpsraden met ambtelijke ondersteuning zullen de aanvragen in behandeling nemen. Ook hebben zij ingestemd met een enkele aanpassing van de beleidsregels flexibele buurtbudgetten. De algemene criteria en werkwijze blijven gehandhaafd. De criteria hiervoor zijn dat de betrokkenheid van de bewoners duidelijk aanwezig moet zijn, het om een collectief belang gaat, de leefbaarheid in de buurt wordt gestimuleerd en dat het project in maximaal een jaar is uit te voeren en financieel onderbouwd is.

Op deze wijze biedt deze laagdrempelige manier om met financiele ondersteuning via de wijk- en dorpsraden een idee in je eigen buurt of wijk te realiseren in 2009 zeer veel mogelijkheden.

Breda, 24 maart 2009