Gerechtelijke organisatie

Turnster Groenveld niet naar EK

Zutphen, 25 maart 2009 - De voorzieningenrechter te Zutphen heeft vandaag onmiddellijk na afloop van een kort geding bepaald, dat de 20-jarige turnster Shalina Groenveld uit Alkmaar volgende week niet alsnog naar het EK turnen 2009 in Milaan gaat.

Groenveld had een kort geding aangespannen tegen de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). Zij eiste daarin dat ze een nieuwe kans zou krijgen op het onderdeel toestelsprong om zich te kwalificeren voor de Europese Kampioenschappen turnen in Milaan.

Praktisch niet uitvoerbaar
De voorzieningenrechter, mr. G. Vrieze, oordeelde dat het praktisch gezien niet uitvoerbaar is, omdat het EK al op zondag 29 maart begint. De organisatie in Milaan accepteert ook geen wijzigingen meer in de inschrijving van vier andere meerkampsters en een reserve. Die waren al op 9 maart aangewezen na kwalificatiewedstrijden op 22 februari en 8 maart, waarbij ze als hoogste geëindigd waren.

Laatste kans
Groenveld had zich aangemeld voor een extra toestelsprong op 8 maart. Dat was voor haar de laatste kans omdat de KNGU bekend had gemaakt dat de vierde plaats om naar het EK te gaan toegewezen zou kunnen worden aan degene die een uitzonderlijke prestatie zou leveren op een onderdeel van de meerkamp.

Groenveld meende dat haar die laatste kans ontnomen werd toen ze volgens het tevoren rondgedeelde wedstrijdschema maar één toestelsprong mocht maken en die van de jury een te lage waardering kreeg voor afvaardiging. Volgens de KNGU protesteerde ze echter pas twee dagen na de aanwijzing van de Nederlandse delegatie voor Milaan. De voorzieningenrechter liet in het midden wie het gelijk aan zijn zijde had, nu het intussen onmogelijk is het vierde lid van de delegatie nog te vervangen.

De gehele uitspraak verschijnt binnenkort op rechtspraak.nl

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 25 maart 2009 Naar boven