Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO-subsidie voor nieuwe astronomische expertisegroep

25 maart 2009

Met een bedrag oplopend tot een half miljoen euro per jaar financiert NWO Exacte Wetenschappen (EW) de komende vijf jaar de expertisegroep Allegro. Deze groep ondersteunt astronomen bij de voorbereiding en verwerking van gegevens uit waarnemingen op de telescopen van de Atacama Large Milimeter/submilimeter Array (ALMA) in Chili. Allegro biedt de Nederlandse wetenschap de kans zoveel mogelijk resultaat te halen uit de activiteiten op ALMA. De experts ondersteunen onder andere onderzoek naar het ontstaan en de evolutie van exoplaneten (planeten die op de aarde lijken). De nieuw op te richten Nederlandse groep experts wordt gevestigd aan de Sterrenwacht in Leiden.

Louis Vertegaal, directeur NWO Exacte Wetenschappen, bracht tijdens een werkbezoek aan de European Southern Observatory in Chili het goede nieuws persoonlijk over aan Ewine van Dishoeck, directeur van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie en initiatiefnemer van Allegro. Vertegaal benadrukte dat het de missie van NWO is om toponderzoek in Nederland te faciliteren. Astronomie is één van de wetenschapsgebieden waarin Nederland tot de wereldtop behoort. Met gerichte investeringen zoals deze wil NWO helpen deze excellentie verder uit te bouwen. Allegro zorgt er mede voor dat Nederland kan blijven uitblinken.

Van Dishoeck was zeer verheugd met het besluit. ALMA is een zeer complex instrument en door het opzetten van een expertisegroep van data-analyse kan de Nederlandse astronomie hiervan optimaal gebruik maken. Nederland speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van ALMA. Volgens van Dishoeck kan Nederland dankzij deze subsidie nu ook de wetenschappelijke oogst binnenhalen.

Ontstaan

Nederland loopt voorop in het onderzoek dat gebruik maakt van licht met een golflengte van korter dan een millimeter (submillimeter). De submillimetergolflengte is voor de mens onzichtbaar licht, maar kan met behulp van ALMA zeer nauwkeurig worden waargenomen. De gevoeligheid en de resolutie van waarnemingen door ALMA zijn vele malen groter dan de huidige afzonderlijke (sub)millimeter telescopen.

ALMA kan mogelijk meer vertellen over het ontstaan van sterrenstelsels, sterren en planeten. Het bestuderen van het licht geeft informatie over de eerste sterrenstelsels in het heelal en over plaatsen waar sterren zoals onze zon en planeten zoals onze aarde gevonden worden. De experts gaan vooral de gebruikers ondersteunen bij het snel optimaliseren en interpreteren van hun data.

ALMA

ALMA is een uniek mondiaal astronomisch samenwerkingsproject tussen Europa, Noord-Amerika en Japan. In totaal is er één miljard euro in het project geïnvesteerd. ALMA bestaat uit een serie van 66 antennes die waarnemingen gaan doen naar het licht uit het heelal in het (sub)millimetergebied. De 66 ontvangers voor de hoge frequentieband zijn in Nederland ontwikkeld en gebouwd door een consortium van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie, SRON en de TU Delft. De metingen kunnen alleen vanaf grote hoogten gedaan worden doordat de waterdamp in de aardse atmosfeer waarnemingen vanaf zeeniveau onmogelijk maakt. ALMA wordt daarom op dit moment in de Chileense Andes op een hoogte van 5000 meter gebouwd. Naar verwachting gaat ALMA in 2012 in bedrijf.

..............................

Meer informatie en foto's:

* afdeling Voorlichting en Communicatie, NWO
* t.: +31 (0)70 344 07 13, voorlichting@nwo.nl
* Marjolein Schlarmann (voorlichter NWO Exacte Wetenschappen)
* t.: +31(0)70 344 09 14, schlarmann@nwo.nl

laatst gewijzigd op 25 maart 2009