Gemeente Den Haag

Voorschool in Den Haag slaat aan

Ruim 2.200 kinderen met een taalachterstand bezoeken de Haagse voorschool. Daarmee heeft Den Haag al in november 2008 de doelstelling gerealiseerd die het ministerie van OCW voor dit jaar stelt. In totaal zijn er 81 voorscholen en 223 voorschoolgroepen in de stad.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): Ouders krijgen steeds meer in de gaten hoe belangrijk de voorschool is. Juist voor kinderen met een taalachterstand is de voorschool noodzakelijk. Ook de komende tijd blijven we het belang van de voorschool onderstrepen. Want taalvaardigheid is de basis van alle leren.

De gemeente Den Haag voert actief beleid om deelname aan voorscholen te stimuleren. Er zijn nieuwe voorscholen bijgekomen en het aantal groepen bij bestaande peuterspeelzalen is uitgebreid. Ook zijn de tarieven voor de voorschool drastisch verlaagd. Voor mensen met een ooievaarspas is de voorschool gratis.
Op 15 mei is er een open dag op alle Haagse voorscholen.

De komende twee jaar is er bovendien 350.000 euro beschikbaar voor uitbreiding van het aantal groepen in het project Ouders en School. Dit naar aanleiding van een amendement van de gemeenteraad in 2008. Het project voorziet in taal- en opvoedcursussen voor ouders van voorschoolleerlingen.

De Haagse Voorschool is een samenwerkingsverband tussen de peuterspeelzaal en basisschool en is bedoeld voor kinderen vanaf 2 ½ jaar tot 6 jaar. Alle kinderen zijn welkom op de voorschool. Met name voor kinderen met een taalachterstand is de voorschool noodzakelijk. Op de voorschool leren kinderen spelenderwijs om te gaan met de Nederlandse taal en met elkaar. Peuters gaan twee ochtenden en twee middagen naar de peuterspeelzaal.

Een overzicht met Haagse Voorscholen is te vinden op www.haagsevoorschool.nl.