Nederlandse Politiebond


Kabinet laat politie-cao 2008/2010 intact

Tot het pakket crisismaatregelen dat het kabinet vanmiddag heeft gepresenteerd behoort niet het openbreken van lopende CAO's om daarin vastgelegde loonstijgingen te matigen. De NPB is daar verheugd over; de loonsverhogingen die in de jongste politie-CAO zijn afgesproken voor 2009 en 2010 gaan dus gewoon door.

Een van de afgekondigde crisismaatregelen is een verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius zal het zover echter niet komen. Zij sloot gisteravond namens de FNV op onderhandelaarsniveau een sociaal akkoord met het kabinet en de werkgevers, waarin onder andere staat dat de Sociaal-Economische Raad (SER) tot 1 oktober met alternatieven kan komen.

Jongerius: verhoging AOW-leeftijd gaat niet door Jongerius heeft er alle vertrouwen in dat zij met de werkgevers en de kroonleden van de SER tot betere en socialere alternatieven kan komen. 'De SER heeft zich altijd tegen verhoging van de AOW-leeftijd verzet en in eerdere adviezen al alternatieven aangedragen.' Het kabinet wil door het verhogen van de AOW-leeftijd een bezuiniging van circa vier miljard euro per jaar realiseren. Volgens Jongerius is alleen al een aftopping van de hypotheekrenteaftrek tot hypotheken van één miljoen euro voldoende om dat gat te dichten. 'Voor de FNV is die keus dan snel gemaakt.'

Andere alternatieven
Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld fiscalisering van de AOW-premie of het verder fiscaliseren van de AWBZ. Nu betaal je alleen over de eerste twee belastingschijven voor de AWBZ; door dat uit te breiden met de derde en vierde schijf gaan de hogere inkomens meer meebetalen.

Geen lagere pensioenuitkeringen
In het sociaal akkoord is ook afgesproken dat de pensioenfondsen meer tijd krijgen om met een breed scala aan maatregelen hun dekkingsgraad weer op peil te brengen. Dat geeft tijd om in wijsheid te handelen, aldus Jongerius. Het is voor de pensioenfondsen voorlopig geen enkel probleem om de pensioenen volledig uit te betalen. Bij de huidige stand van zaken gaan dergelijke problemen zich pas over dertig tot veertig jaar voordoen.

Referendum: de leden beslissen
De FNV is in principe bereid het sociaal akkoord te tekenen. In principe, want de vakcentrale gaat zo snel mogelijk alle 1,4 miljoen leden raadplegen in een referendum. Verwerking daarvan kan wel drie weken duren, zei Jongerius. Tot die tijd geldt het akkoord nog niet en zet de FNV bij cao-onderhandelingen nog steeds in op 3,5 procent loonsverhoging. Pas als de leden in meerderheid akkoord gaan met het sociaal akkoord, komt die looneis te vervallen.

Onderhandelingsvrijheid voor cao's
De FNV streeft de komende twee jaar met de werkgevers naar een 'verstandig loonbeleid', wat niet hetzelfde is als de nullijn. Er blijft onderhandelingsvrijheid; het kabinet zal geen loonmaatregel afkondigen. Loonmatiging zal zoveel mogelijk ten goede moeten komen aan het op peil houden van de bedrijfspensioenen en behoud van werk.

Gepubliceerd op 25 maart 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.