PvdA Europees parlement


Belarus schrapt persona non-grata

25 maart 2009

PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma, notoir criticaster van de Wit-Russische leider Lukashenko, heeft een inreisvisum verkregen om van 6 tot 8 april met een officiële delegatie van het Europees Parlement naar Minsk te reizen. Het is het eerste bezoek van Wiersma aan Belarus sinds 2002. Wiersma is blij met het document. Ik was sinds 2004 niet meer welkom in Belarus. Minsk wil graag betere betrekkingen met de EU. Ik hoop van hun kant te horen welke stappen ze bereid zijn te zetten om dat mogelijk te maken.

Vandaag debatteert het Europees Parlement over de betrekkingen met Belarus en de ontwikkelingen in dat land, sinds de EU in oktober 2008 besloot een beperkte politieke dialoog te starten met Minsk.

Volgens Wiersma is het officiële bezoek van de delegatie van het Europees Parlement een positief teken dat de Wit-Russische regering bereid is die politieke dialoog serieus te voeren. Maar hij benadrukt dat intensivering van de samenwerking af moet hangen van concrete hervormingen in Belarus zelf. Beloftes zijn niet voldoende.

Wat Wiersma betreft is deelname van Belarus aan het nieuwe Oostelijke Partnerschap van de EU een goed idee. Maar ik vind het veel te vroeg om Lukashenko uit te nodigen voor de officiële inauguratie van het Oostelijke Partnerschap op 7 mei in Praag. Of en hoe Belarus deelneemt hangt af van de concrete stappen die de regering neemt.

Wiersma stond jaren op de zwarte lijst van Minsk. Als hoofd van de Europese waarnemingsmissie in 2001 had Wiersma een hard oordeel geveld over het onvrije karakter van de presidentsverkiezingen. Lukashenko verklaarde hem "persona non-grata".

Wiersma zal tijdens het tweedaagse werkbezoek zowel met de democratische oppositie als met vertegenwoordigers van de regering spreken. Hij betwijfelt of hij ook afspraak krijgt met Lukashenko.

Ook zal hij de beperkingen op kinderreizen naar Nederland en de EU aan de orde stellen. Dat is een humanitaire kwestie, geen politieke. Het gaat om kinderen die te lijden hebben onder de stralingseffecten van de Tsjernobylramp. Als Minsk geïnteresseerd is in betere relaties met de EU, zouden ze een positief gebaar kunnen maken door de geldende beperkingen op te heffen.