PvdA Europees parlement


Nieuwe voedingsmiddelen, nieuwe regels

25 maart 2009

Tot nu toe bestaat er nog veel onduidelijkheid over 'novel foods', dat zijn nieuwe voedingsmiddelen, soms ontwikkeld via innovatieve methodes. Vandaag stemde het Europees Parlement voor duidelijke nieuwe regels. Als er bij die nieuwe voedingsmiddelen gebruik is gemaakt van nano-technologie, of als het gemaakt is op basis van dieren, die genetisch gemodificeerd voedsel hebben gegeten, moet dit duidelijk vermeld worden op het product. "Heel belangrijk", vindt PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey.

"Op deze manier zullen de consumenten precies weten wat er in de vaak onbekende nieuwe voedingsmiddelen zit".

Nieuwe voedingsproducten met nano-deeltjes, dat zijn bijvoorbeeld sport- en energiedrankjes, die nu op de markt willen komen, moeten bovendien eerst grondig onderzocht worden. "Het is van groot belang dat deze nieuwe voedingsmiddelen eerst deskundig beoordeeld worden op eventuele risico's, voordat we ze op onze markt toelaten", aldus Corbey.

De Europese Commissie wil met de nieuwe regels vooral de toelatingsprocedures voor de nieuwe voedingsmiddelen op de Europese markt vereenvoudigen. Het Europees Parlement heeft daarbij wel het belang van de consument verder versterkt. "De consument mag niet misleid worden", vindt Corbey. "Ook moeten terecht ethische redenen meegenomen worden in de toelatingsprocedure." Zij doelt hiermee op voedingsmiddelen die afkomstig zijn van gekloonde dieren. Het Europees Parlement wil niet dat deze via een achterdeur alsnog op de markt komen en dus vallen deze niet binnen de categorie 'nieuwe voedingsmiddelen'.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een algeheel verbod voor het op de markt brengen van voedingsmiddelen afkomstig van gekloonde dieren in Europa.