Leefbaar Rotterdam



woensdag, maart 25, 2009

VVD wil eindelijk contract Ramadan verbreken

N.a.v. een publicatie in de Gay Krant van 19 maart jl. wil de VVD morgen met spoed met het stadsbestuur bespreken hoe zo snel mogelijk afstand genomen kan worden van het contract met de omstreden islamitisch wetenschapper Tariq Ramadan. Leefbaar raadslid Anita Fähmel vraagt zich af of de VVD oprecht het licht heeft gezien of dat er sprake is van verkiezingsretoriek.

Uitspraken
De krant publiceerde in haar artikel letterlijke uitspraken van Ramadan over homoseksuelen die eigenlijk niet voor westerse oren bestemd zijn. De uitspraken zijn afkomstig van cassettebandjes die Ramadan heeft ingesproken voor zijn islamitische achterban. Volgens de krant is de kern van het betoog dat er maar één islam is waarvan de principes onveranderd geldig blijven voor alle samenlevingen en in alle tijden. Zo zegt hij dat homoseksueel gedrag een teken is van een aandoening, een stoornis en een onevenwichtigheid.

Leerstoel Burgerschap en Identiteit
Deze uitlatingen staan haaks op zijn uitspraken die hij heeft gedaan als gasthoogleraar Burgerschap en Identiteit aan de Erasmus Universiteit. Afgelopen januari verlengde het stadsbestuur zijn contract weer met twee jaar, vanwege zijn constructieve bijdrage aan het stadsburgerschap. (Ook toen werden er door de coalitiepartijen trouwens geen vragen gesteld). Ramadan zelf reageerde op de publicatie zoals hij in het verleden vaker heeft gedaan: alles ontkennen en zeggen dat hij verkeerd geciteerd is.

Waar was de VVD?
Het stadsbestuur gaat de cassettebandjes onderzoeken, maar voor de VVD is de maat vol. Het mag even duren, maar na 2,5 jaar is bij de VVD toch eindelijk de maat vol. Fähmel is hier zeer verbaasd over: Ik was verwonderd toen ik hoorde dat de VVD het contract met Ramadan wil verbreken. Deze is informatie is namelijk al jaren oud. Waar waren de VVD en de andere coalitiepartijen de afgelopen 2,5 jaar in alle commissies en raadsvergaderingen waarin Leefbaar steeds maar weer de heer Ramadan aan de orde stelde? Verder vraagt Fähmel zich af waar de coalitiepartijen waren toen Leefbaar vragen stelde bij de 1,7 miljoen euro die Ramadan de belastingbetaler tot nu heeft gekost. Ook was Fähmel anderhalve maand geleden als enig raadslid aanwezig toen Ramadan zijn achterban toesprak over het Midden-Oostenconflict.

Niet aan de hand?
Ook in december 2006 heeft Leefbaar raadslid Victor Reijkersz al schriftelijke vragen gesteld over het boek Frère Tariq van Caroline Fourest, dat o.a. gebaseerd is op de cassettebandjes van Ramadan. Het stadsbestuur gaf toen toe dat Ramadan enerzijds door sommigen als bruggenbouwer beschouwd wordt en anderzijds als een wolf in schaapskleren of iemand die met een dubbele tong spreekt. Maar desondanks vonden het stadsbestuur en de coalitiepartijen dat er niks aan de hand was. Het stadsbestuur had geen aanwijzing dat Ramadan er op uit is om de kloof in de samenleving te vergroten: Wij kennen hem als iemand die met respect spreekt over mensen/groepen met andere waardenoriëntaties.

Weer tijd voor islamdebatten
Voor Fähmel is het duidelijk dat de coalitiepartijen en het stadsbestuur zich volledig hebben laten inpakken door Ramadan, maar voor Leefbaar Rotterdam was dat al duidelijk vanaf het moment dat Ramadan door het stadsbestuur werd ingehuurd. Misschien is het tijd dat de islamdebatten weer terugkomen, waar Rotterdammers tenminste zelf aan het woord komen, hun frustraties en gevoelens met elkaar kunnen delen en waar men wellicht sneller tot oplossingen komt.