Partij van de Arbeid

Aanpak is sterk, sociaal en solide

25-03-2009 04:16

Het pakket maatregelen dat het kabinet woensdag heeft gepresenteerd, is volgens de PvdA de best mogelijke aanpak van de economische crisis. Het pakket is niet alleen sterk, sociaal en solide, het is ook slim en toekomstgericht.

Fractievoorzitter Mariëtte Hamer, die de afgelopen tijd namens de PvdA-fractie de onderhandelingen voerde, spreekt van een evenwichtig pakket waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Het gaat om tientallen investeringen in werk, onderwijs en duurzaamheid. Mariëtte Hamer: Het gaat ons om werk, werk, werk.

Wouter Bos: 'Met dit pakket proberen we de economie nu zoveel mogelijk draaiende te houden, en nemen we maatregelen waarmee op de langere termijn de schuld terugbetaald wordt.'

De financiële en economische crisis die nu door de wereld en Nederland trekt, is ongekend. Het was noodzakelijk dat dit kabinet door deze nieuwe situatie nieuwe maatregelen neemt. Bestaande afspraken uit het regeerakkoord waren onhoudbaar en zouden hebben geleid tot ongewenste miljardenbezuinigingen met grote onzekerheid voor burgers en bedrijven en een verdieping van de economische malaise. Daarom investeert het kabinet nu eerst in de economie en zet het een nieuwe koers uit voor de toekomst.

Gerichte maatregelen
Nieuwe afspraken waren volgens de PvdA nodig en daar heeft dit kabinet voor gezorgd. De overheid kan de crisis niet ongedaan maken, maar wel eraan bijdragen dat de pijn wordt verzacht met gerichte maatregelen. Voor de PvdA staat voorop dat mensen kunnen vertrouwen op de overheid.

Dit pakket maatregelen biedt voor de PvdA houvast en vooruitgang. De overheid investeert extra in banen, wijken, onderwijs, innovatie en duurzame energie. De sociale zekerheid blijft gegarandeerd. Er vindt geen ontkoppeling plaats: uitkeringen en de AOW blijven ook in de toekomst meegroeien met de lonen. En het bedrijfsleven krijgt steun waar mogelijk.

Werk, werk, werk
Het belangrijkste is om in tijden van crisis mensen aan het werk te houden, om te investeren in de economie én in mensen, om sterker uit de crisis te komen. Daarom neemt het kabinet op korte termijn maatregelen om de arbeidsmarkt te ondersteunen, bedrijven meer lucht te geven en de jeugdwerkloosheid zoveel mogelijk tegen te gaan. We houden mensen aan het werk door versneld onderhoud aan wegen, gebouwen en bruggen uit te voeren. En het kabinet gaat waar nodig mensen her- en bijscholen. Daarnaast blijft de WW in deze onzekere tijden overeind.

Duurzame samenleving
De overheid pakt de crisis tegelijk aan om te werken aan een meer duurzame economie en samenleving. De economische crisis gaat voorbij, maar de klimaat- en energiecrisis blijft als we niet nu een omslag maken. Daarom trekt het kabinet extra geld uit voor schone energie, een nieuwe regeling voor duurzame energie en extra windmolens op zee. Er komt een sloopregeling voor oude autos en we gaan woningen en scholen isoleren. Als we investeren, dan zoveel mogelijk duurzaam, zodat toekomstige generaties er ook iets aan hebben.

Innovatie
Om sterker uit de crisis te komen investeert het kabinet de komende twee jaar bijna een miljard euro extra in onderwijs en innovatie. Het MBO, vakscholen en wijkscholen krijgen versterking. Grote innovatieprojecten worden versneld uitgevoerd, zoals belangrijke onderzoeksprojecten. De bestedingen aan onderwijs, kennis en innovatie komen op het gemiddelde niveau van de westerse landen. Met innovatieve projecten kan Nederland de toekomst beter aan.

Morele agenda
De crisis bij banken en financiële instellingen stond aan de wieg van deze economische crisis. Dat mag niet meer gebeuren, er moet dus wat veranderen in de financiële sector. Uiteraard komt er beter toezicht, maar ook moeten bankiers zich bewust worden van hun verantwoordelijkheid voor de samenleving. De crisis ontstond aan de top van de banken en daarom pakken we de bonussen aan.

Lasten eerlijk verdelen
Al deze maatregelen zullen betaald moeten worden, ze vragen om een solide financiering. Daarom vraagt het kabinet van iedereen die het kan veroorloven een bijdrage. Een verantwoorde loonontwikkeling is daarbij de komende jaren onvermijdelijk. Door de economische crisis worden we met zijn allen minder rijk. Ook de overheid kan niet op gewone voet doorgaan. Dan zullen onze kinderen en kleinkinderen met te zware lasten worden opgezadeld.

Het is belangrijk dat na de crisis het huishoudboekje weer op orde komt en dat de lasten eerlijk verdeeld worden. Daarom neemt het kabinet maatregelen om wonen, zorg en vergrijzing ook op de lange termijn betaalbaar te houden. De AOW wordt op termijn geleidelijk verhoogd, waarbij zware beroepen worden ontzien. Het kabinet zorgt er verder voor dat de zorgtoeslag echt komt bij de mensen die het nodig hebben, en voor villas van meer dan een miljoen euro wordt een hoger eigen forfait betaald. Geen leuke maatregelen, maar wel nodig om de pijn eerlijk te verdelen.

Sociaal akkoord
Om de maatregelen te laten slagen is brede steun nodig. Daarom was het wenselijk om tot een sociaal akkoord met de vakbonden en werkgevers te komen. De PvdA verwelkomt de steun van sociale partners aan de maatregelen die Nederland sterker uit de crisis laten komen. Dankzij hun steun komt er meer geld vrij om de problemen op de arbeidsmarkt te bestrijden, een verruimde deeltijd WW om vakkrachten te behouden en begeleiding van werk naar werk.