Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Maart

Europese ontwerpeisen energieverbruikende producten uitgebreid naar bouwproducten

25-03-2009

De lidstaten van de Europese Unie zijn vandaag akkoord gegaan met uitbreiding van het type producten dat onder de Richtlijn ecodesign valt. De uitbreiding zorgt er voor dat ook energie-gerelateerde producten onder de richtlijn vallen. Het Europees Parlement moet volgende week nog met de richtlijn instemmen.

Het gaat onder andere om producten die in de bouw worden gebruikt, zoals isolatiematerialen, kozijnen en douchekoppen. 'Ik zie dit als weer een volgende stap in de goede richting van het duurzamer maken van producten,' aldus minister Cramer.

De Richtlijn ecodesign heeft nu alleen betrekking op energieverbruikende producten. Een goed voorbeeld hiervan is de gloeilamp, die door een uitvoeringsmaatregel gebaseerd op de richtlijn de komende jaren uit de Europese winkels verdwijnt.

Over 1,5 jaar moeten alle lidstaten de Richtlijn ecodesign hebben omgezet in hun nationale wet- en regelgeving. Daarna worden pas de eerste eisen voor de bouwproducten verwacht. Dan moet er ook duidelijkheid komen over verdere uitbreiding van de richtlijn. Deze herziening van de Richtlijn ecodesign maakt deel uit van het actieplan Duurzaam produceren en consumeren, dat de Europese Commissie vorige zomer heeft uitgebracht.