Reactie installatiebranche UNETO-VNI op stimuleringsplannen Kabinet

25/03/2009 18:02

UNETO - VNI

PERSBERICHT

Duurzame lijn wordt weliswaar aangehouden; maar wel erg mager

Zoetermeer: Met gemengde gevoelens heeft UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, kennis genomen van het stimuleringspakket dat het kabinet dinsdag 24 maart 2009 bekend heeft gemaakt. Het kabinet voorziet in een bijdrage van 2.500 euro per woning voor 100.000 woningen over 2 jaar. Dat is precies een derde van het aantal woningen die installateurs en aannemers samen per jaar wilden aanpakken in combinatie met E.Nu en Meer Met Minder.

Het is een mooi begin om de gevolgen van de crisis aan te grijpen om het energieverbruik terug te dringen en de samenleving te verduurzamen. Maar erg mager voor de woningeigenaren om de woningen te gaan aanpakken. De eerste honderd partners ( installateurs en aannemers) van Meer Met Minder gaan nu aan de slag met een MMM maatwerkadvies om het daarna in samenhangende energiebesparende maatregelen uit te voeren. In een al eerder gepubliceerde visie, 'Goede raad is duurzaam, heeft UNETO-VNI duidelijk gemaakt wat de installatiebranche daarvoor kan leveren. Recente onderzoek geeft aan dat bij het langzaamste scenario 7.000 extra banen en bij het meest ambitieuze ruim 20.000 banen voor de totale bouwsector ontstaan. Het is echter nog niet helder hoe de maatregelen gestalte gaan geven aan de plannen binnen Meer met Minder. Waar het nu nog niet helder is in welke projecten concreet zal worden geïnvesteerd rekent de branche erop dat het initiatief om het energieverbruik in euro's te vermelden op de prijskaarten van apparaten in winkels (Energieweter) ondersteund zal worden door VROM.

Het is duidelijk waar het kabinet voor kiest, 'kalmpjes aan, want dan breekt het lijntje niet'. UNETO-VNI laat weten dat installateurs er klaar voor zijn; nu alles duidelijk gaat worden gaan ze graag het gesprek aan met gemeenten, provincies, woningbouwverenigingen en particuliere woningeigenaren. De installateurs zijn hierbij de schakel die de technische mogelijkheden en de klant bij elkaar brengt voor een maatwerkadvies. Op de huidige voet kan in elk geval het hoge ambitie niveau van 500.000 woningen niet bereikt worden, terwijl het enorme kansen zou bieden voor de werkgelegenheid.

UNETO-VNI is positief over de sloopregeling van oude bestelauto's. Met deze stimulans zal het wagenpark van ruim 100.000 bestelauto's die de branche dagelijks inzet sneller kunnen worden vervangen en draagt bij aan de vermindering van de Co2 uitstoot. Bovendien sluit deze maatregel aan bij het streven van de aangesloten 5.500 installatiebedrijven om zichtbaar te maken maatschappelijk verantwoord onderweg te zijn.





http://www.uneto-vni.nl