Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Maart

Duurzaam bouwen vormt hart groen crisispakket

25-03-2009

De ministers Cramer (Ruimte en Milieu) en Van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie) zijn positief over het door de coalitie bereikte akkoord over de aanpak van de economische crisis. Cramer spreekt van 'het meest groene plan uit de Nederlandse geschiedenis'. Volgens Van der Laan maakt het kabinet een prachtige vierslag: `behoud van banen in de bouw, energiebesparing van woningen en het op gang houden van de woningbouw en wijkenaanpak.'.

'Het kabinet investeert fors in de duurzame economie. Met de plannen voor de isolatie van woningen, scholen en zorginstellingen wordt een hele grote energiebesparing gerealiseerd', aldus Van der Laan. 'Dat is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor al die tienduizenden werknemers in de bouw, die nu onzeker zijn over hun werk. En als het werk gedaan is, merken huurders de energiebesparing in de portemonnee. Daarnaast investeert het kabinet nog eens bijna 400 miljoen in nieuwbouwprojecten in de binnensteden, herstructureren van oude wijken en het opknappen van openbare ruimten.'

Groene revolutie
Cramer is trots op van 'het massieve stimuleringspakket' voor duurzame energie. 'Met de extra windturbines op de Noordzee kunnen zeker een kwart miljoen huishoudens van schone energie worden voorzien. Daarmee zet het kabinet een reuzenstap op weg naar een duurzame energievoorziening.' Het nieuwe, uitgebreide systeem voor de financiering van duurzame energie is 'een ware groene revolutie' in de ogen van Cramer.

'Tot in de verre toekomst bieden we bedrijven nu investeringszekerheid voor duurzame energie. Zij kunnen nu met een gerust hart in windmolens, zonnepanelen, biogasinstallaties en bodemenergie stappen.' Bijkomend voordeel is dat binnenkort duurzaam gewonnen stroom voorrang krijgt op het elektriciteitsnet. 'Als het hard waait, moeten de kolencentrales uit'.

Uitwerking
Voor de ministers Cramer en Van der Laan begint het werk nu pas echt. De komende tijd zullen ze samen met provincies, gemeenten, woningcorporaties en brancheorganisaties werken aan de uitwerking van het akkoord. 'En we hebben echt iets te bieden,' zegt Van der Laan. 'Als iedereen nu z'n steentje bijdraagt, bouwen we een echte beweging om Nederland zo goed mogelijk door de crisis te helpen'.

Cramer hecht aan de kabinetsbrede groene aanpak die overeengekomen is. 'Iedere regel van dit akkoord ademt de geest van de duurzame economie. Het staat centraal in de plannen van alle collega's met wie ik nauw zal samenwerken. In goed Nederlands mag dit pakket met recht een New Green Deal heten.'