Openbaar Ministerie


* >Onderzoek schietincident Veendaal

Onderzoek schietincident Veendaal

25 maart 2009

De afgelopen dagen is regelmatig in de media aan de orde geweest dat het onderzoek naar het schietincident in Veenendaal te lang zou duren. Het openbaar ministerie Utrecht wil hierbij opmerken dat het uitgangspunt bij onderzoeken is dat de zorgvuldigheid belangrijker is dan de duur. Daarbij kan de tijd die nodig is voor de totale afwikkeling van een onderzoek niet meer dan een schatting zijn. Een schatting op basis van eerdere ervaringen en van de procedure die gevolgd moet worden.

Deze procedure valt uiteen in verschillende fasen. Allereerst is er het onderzoek door de Rijksrecherche. Alle getuigen en betrokkenen worden gehoord, de plaats van het incident wordt onderzocht en op basis hiervan wordt een zo goed en nauwkeurig mogelijk beeld geschetst van de toedracht van het incident. Dit feitelijk onderzoek is inmiddels afgerond. Het forensische onderzoek, dat door de Forensische Opsporing wordt verricht, zal nog de nodige tijd vergen. Op dit moment wordt het volledige onderzoeksdossier over een paar maanden verwacht.

De officier van justitie die belast is met dit onderzoek, bestudeert het proces-verbaal en beoordeelt de inhoud. Eventueel kan er besloten worden tot aanvullend onderzoek of tot het vorderen van een gerechtelijk vooronderzoek, bijvoorbeeld om getuigen of verdachten te kunnen horen bij de rechter-commissaris of tot het houden van een reconstructie. Dit proces mondt uit in een juridische beoordeling van de zaak.

De bevindingen worden in een dergelijke zaak aan de hoofdofficier voorgelegd die daarop een voorgenomen besluit neemt. Er wordt een ambtsbericht geschreven dat wordt voorgelegd aan het college van Procureurs-Generaal. Daarnaast wordt in een zaak waarin iemand is komen te overlijden door politiekogels, ook het advies van de Adviescommissie politieel vuurwapengebruik gevraagd. Deze bevindingen worden voorgelegd aan de Hoofdofficier die de eindbeslissing neemt. Is dit een sepot dan wordt hierover bericht. Is dit verdere vervolging, dan wordt de zaak aangebracht bij de rechtbank en nadat een datum is bepaald, wordt de verdachte gedagvaard. Zolang dit onderzoek loopt, doen wij in het belang daarvan geen inhoudelijke uitspraken. Overigens doen publicaties waarin suggesties worden gedaan over de toedracht van het incident, het onderzoek geen goed.

Dit overziend is het mogelijk dat het totale onderzoek geruime tijd in beslag zal nemen, misschien zelfs een jaar. Voorop staat dat het onderzoek in volle breedte en in alle zorgvuldigheid wordt gedaan. De uiteindelijke beslissing, hoe deze ook uitvalt, grijpt immers diep in in het leven van mensen.

Het openbaar ministerie Utrecht kan begrijpen dat het voor nabestaanden en betrokken agenten, en ook maatschappelijk gezien, moeilijk is te accepteren dat dit onderzoek lange tijd in beslag neemt. In elke zaak is het zo dat direct betrokkenen de tijd die met het onderzoek en de afdoening gemoeid is, als lang ervaren. Dat geldt voor alle partijen. Voor slachtoffers en nabestaanden, die nog niet met de verwerking kunnen beginnen, is elke dag er een teveel. Maar alle partijen hebben recht op zorgvuldigheid zodat de ware toedracht boven water komt en daar het juiste oordeel over wordt geveld.