Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Everard Jamin: Het hart van Jamin ligt in Rotterdam Crooswijk

Dit is fantastisch, ik ben een trotse portefeuillehouder! Jamin was een ondernemer met durf en visie, die de wijk Crooswijk destijds een impuls heeft gegeven. Hij is een voorbeeld voor de jongensdromen van de hedendaagse jeugd. Dat zei portefeuillehouder Michel de Visser tijdens de reünie van oud-medewerkers van Jamin en de opening van de historische tentoonstelling van deze voormalige Crooswijkse snoep- en ijsfabriek in het Dienstencentrum Rubroek.

De reünie trok ruim honderd belangstellenden, onder wie een aantal oud-medewerkers van Jamin. Eén van die oud-medewerksters is Jannie Hack, die samen met Dik Vuik het project Het snoepje van Jamin terug in de wijk heeft opgezet. De tentoonstelling en de reünie zijn onderdelen van dit project. Er verschijnt nog een boek met verhalen van oud-medewerkers, een schoolproject om kinderen kennis te laten maken met de historie van hun wijk en in 2011 verschijnt een herdenkingsmonument in Crooswijk. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door onder andere de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en het Jamin winkelbedrijf.

Michel de Visser (links) knipt samen met Anita Wetterhahn-Reijnen en Everard Jamin (rechts) het lint en de dropveter door bij de opening van de Jamin tentoonstelling.

Er gaat vandaag veel door me heen, zei Everard Jamin, wiens vader een van de directieleden was van de fabriek in Crooswijk. Mijn oom Cornelis Jamin begon in de 19^e eeuw een winkeltje, waar hij koekjes bakte en die verkocht in andere winkels. Dat was een groot succes en uiteindelijk kwamen de fabriek in Crooswijk en de eigen winkels in Rotterdam en later in heel het land. Jamin had de eerste supermarkt in Nederland, vertelde het familielid trots. Omdat er in Rotterdam geen uitbreidingsmogelijkheden waren, vertrok het bedrijf naar het Brabantse Oosterhout, waar het nog steeds gevestigd is.

De vele bezoekers aan de fototentoonstelling van Jamin hadden niet alleen oog voor de oude en nostalgische fotos, maar zij haalden samen ook herinneringen op over de voormalige snoepjes- en ijsfabriek in Crooswijk.

Nu bestaat alleen de naam Jamin nog voor de bekende winkelketen. Op ons kantoor hangt nog steeds de foto van de fabriek in Crooswijk, waarop Cornelis Jamin met de eerste vijftig werknemers staat, aldus Anita Wetterhahn-Reijnen, algemeen directeur van Jamin, Wij hebben nu 142 winkels en over een aantal jaren moeten dat er 300 zijn. De fototentoonstelling, met veel historische fotos hangt nu in de bibliotheek aan de Boezemweg. Ik ben ontzettend blij met deze grote opkomst en vooral veel oud-medewerkers en familie van oud-medewerkers. Voor ons is dat een stimulans om enthousiast door te werken aan het project Het snoepje van Jamin terug in de wijk , besluit Jannie Hack.