Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Plannen van aanpak voor verbetering van winkelgebieden

Het dagelijks bestuur is akkoord gegaan met de definitieve plannen van aanpak voor de winkel-gebieden Crooswijkseweg, het Middelpunt en de Oudedijk. Daarop hebben woensdag 18 maart vertegenwoordigers van de betrokken winkeliersverenigingen, deelgemeentevoorzitter Gerard Schuiling, wethouder Dominic Schrijer, vastgoedpartijen en corporaties convenanten ondertekend waarin ze de toekomst van de winkelgebieden vastleggen.

De plannen van aanpak zijn een resultaat van het actieprogramma dat de gemeente Rotterdam en de deelgemeente enkele jaren geleden hebben vastgesteld. Hierin concludeerden we dat in Kralingen-Crooswijk drie winkelgebieden een impuls nodig hebben en nu staan we dus op het punt om die impuls daadwerkelijk te gaan geven, aldus deelgemeentevoorzitter Gerard Schuiling.

Bij sommige maatregelen uit de plannen van aanpak zullen we een aantal jaren geduld moeten hebben, voordat we het resultaat ervan zien. Maar voor alle maatregelen geldt dat ze worden opgenomen in de integrale wijkactieprogrammas van de deelgemeente. Wat houden de plannen van aanpak precies in?

Peter Manders (PWS), Gerard Schuiling (deelgemeente Kralingen-Crooswijk), Dominic Schrijer (gemeente Rotterdam) en Oktay Boyraz (Ondernemersvereniging Crooswijkseweg) slaan de handen ineen om het winkelgebied Crooswijkseweg te versterken (Foto: Tom Pilzecker)

Plan van aanpak voor Crooswijkseweg:

De Crooswijkseweg wordt gezien als brancheringsgebied. Dit houdt in dat de samenstelling van het aanbod aan winkels meer passend dient te zijn bij het type winkelgebied. Ook wordt er binnen de brancheverbetering ingezet op versterking van de ondernemerskwaliteit. De ambitie is er om een nieuw wijkwinkelcentrum op de Tamboerlocatie te openen, maar naar verwachting duurt dit tot minstens 2015. Tot die tijd dient de kwaliteit van het winkelgebied minstens te worden gehandhaafd en zoveel mogelijk te worden verbeterd. Daarnaast zal gekeken moeten worden wat de functie van de Crooswijkseweg wordt na realisatie van het wijkwinkelcentrum.

Plan van aanpak voor het Middelpunt:

Het Middelpunt wordt ook gezien als brancheverbeteringsgebied. Gestreefd wordt naar een geconcentreerd buurtwinkelcentrum met toevoeging van een supermarkt. Ook wordt ingezet op verbetering van de ondernemerskwaliteit. Het winkelgebied ligt in Jaffa en een deel van deze wijk zal worden geherstructureerd. Met de onzekerheden en vragen die bij een dergelijk proces horen, wordt door de deelgemeente zorgvuldig rekening gehouden bij de uitvoering van dit plan van aanpak.

Plan van aanpak voor de Oudedijk:

In het winkelgebied van de Oudedijk zal de verhouding tussen het aantal winkels, horeca en dienstverlening worden verbeterd. Om dit te bereiken wordt de Oudedijk in drie gebieden verdeeld:


- gebied 1 vanaf de Vlietlaan tot de Jericholaan: mix van voornamelijk wonen met aanvullend horeca en detailhandel;


- gebied 2 rondom de den Toom locatie: winkelconcentratiegebied aangevuld met horeca;


- gebied 3 vanaf de Willem Ruyslaan: mix van dienstverlening, bedrijvigheid, detailhandel en horeca.

Wilt u meer weten?
Klik hier om de plannen van aanpak voor deze winkelgebieden te bekijken. Ook kunt u voor meer informatie contact opnemen met Wouter Broesterhuizen. Hij is als bedrijfscontactfunctionaris het vaste aanspreekpunt van de deelgemeente voor ondernemers. U kunt hem bereiken per e-mail w.broesterhuizen@kc.rotterdam.nl of telefonisch op (010) 206 09 95.