Gemeente Anna Paulowna

Strengere politiecontroles bij station Anna Paulowna

Burgemeester Joyce Sylvester van de gemeente Anna Paulowna laat streng optreden tegen het grote aantal vernielingen en fietsendiefstallen in de gemeente Anna Paulowna. Vanaf medio april zal de politie meer toezicht gaan houden bij het station, vooral tijdens de late weekenduren, wanneer de uitgaande jeugd terugkeert van een avondje stappen.

Spuigaten
âHet loopt nu echt de spuigaten uitâ, vindt de burgemeester. âJe kunt met enig fatsoen je fiets niet meer veilig bij het station neerzettenâ. In 2008 zijn er ruim tachtig fietsen verdwenen. Naast het inzetten van meer politiecontrole, kondigt de burgemeester andere maatregelen aan, zoals het aanbrengen van betere verlichting en het plaatsen van cameraâs bij het station. Niet alleen de fietsendiefstallen, maar ook het grote aantal vernielingen baart de burgemeester zorgen. Ze doet een beroep op de inwoners om vooral de politie te bellen als ze vernielingen of vandalisme signaleren.

Lik-op-stuk-beleid
De gemeente laat de vandalen betalen voor hun daden door een lik-op-stuk-beleid te voeren. Als ze zich herhaaldelijk schuldig maken aan overtredingen moeten ze taakstraffen of werkzaamheden als vrijwilliger verrichten in hun eigen woonomgeving om herhaling van een overtreding te voorkomen. De denktank jeugd en veiligheid, die bestaat uit politie, jongerenwerk en gemeente onderneemt gerichte acties om de overlast en vernielingen terug te dringen. Dat doen zij samen met ouders, verzorgers, inwoners, scholen, sportverenigingen en lokaal maatschappelijke organisaties. Samenwerken dus, aan een betere woon- en leefomgeving. Bestuur en medewerkers van de gemeente willen waar mogelijk hierin het voortouw nemen en voorwaarden scheppen om die ambitie te ondersteunen.

Inwoners
De belangrijkste partij zijn de individuele bewoners in de wijk. Als zij belangrijke zaken niet melden en geen aangifte doen, mist de politie informatie om zaken aan te pakken en op te lossen. De politie gaat de inwoners daarom steeds meer betrekken bij het politiewerk. Anna Paulowna heeft een wijkagent, met wie bewoners persoonlijk zaken kunnen bespreken. Dat kan direct na afspraak of tijdens een van de klantenpanels, waar buurtbewoners problemen en aandachtspunten aan de politie kunnen voorleggen.

Meldingen, tips en aangiften
Behalve uit persoonlijke contacten en de klantenpanels haalt de politie veel informatie over wat er speelt in de wijk uit aangiftes en meldingen. Daarom is het van groot belang om zaken te melden zoals overlast, te hard rijden door de straat en vermoedens van criminele activiteiten. Een aangifte over bijvoorbeeld een auto-inbraak is belangrijk voor het slachtoffer, omdat de politie dan een onderzoek kan doen. Maar deze aangifte is ook belangrijk voor de wijk omdat de politie dan weet waarop zij moet letten en hoe zij politiemensen het beste kan inzetten.

Altijd en gemakkelijk bereikbaar
Contact leggen met de politie is eenvoudig. Voor een getuige-, overlastmelding of een tip belt u 0900-8844. Liever een persoonlijk gesprek? Vraag dan naar uw wijkagent. Als elke seconde telt, ook als u een inbreker betrapt of getuige bent van geweld, dan belt u het alarmnummer 112. Aangifte doet u gemakkelijk via het Internet: www.politie.nl.