CDA

Schinkelshoek: âTweede Kamer moet meer zelfvertrouwen krijgenâ

De Tweede Kamer moet meer âzelfvertrouwenâ en âzelfbewustzijnâ aan de dag leggen, vindt het CDA-kamerlid Jan Schinkelshoek. Hij zei dit aan het slot van de conferentie over parlementaire zelfreflectie, een door het CDA in gang gezette bezinning op het functioneren van de Kamer.

âEen sterker parlement begint bij iets meer zelfvertrouwen, iets minder zelfkastijding, bij iets minder zelfbeklag, iets meer zelfbewustzijnâ, aldus Schinkelshoek.

De Tweede Kamer hield zichzelf tijdens de conferentie een spiegel voor als uitvloeisel van een motie van Schinkelshoek, gesteund door PvdA, VVD en ChristenUnie. De bedoeling was âhardop na te denken hoe het anders en wellicht zelfs beter konâ. Dat gebeurde aan de hand van een reeks aanbevelingen, opgesteld door een stuurgroep onder leiding van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Tijdens de conferentie gaat het erom wat de positie van de Kamer is en hoe de Kamer functioneert. Hoe vervult de Kamer bijvoorbeeld haar rol als medewetgever en controleur van de regering? En hoe treedt de Tweede Kamer op als volksvertegenwoordiger?

Die interne hervorming had volgens Schinkelshoek âbest wat kloeker en ingrijpenderâ gekund. Met name had hij graag gezien dat de volksvertegenwoordigende rol van het Kamerlid meer aandacht had gekregen. Er wordt volgens Schinkelshoek een aantal goede en nuttige aanbevelingen gedaan âom de overijling tegen te gaan, om meer werk te maken van parlementaire kerntaken als wetgeving en controle, om scherper te letten op de uitvoerbaarheid van wat we besluiten, om een eigen, meer toekomstgerichte agenda te ontwikkelenâ.

âDe waarde zit vooral in de zelfreflectie zelfâ, meende Schinkelshoek. âDoor kritisch naar zichzelf te kijken geeft de Kamer aan ontvankelijk te zijn voor verbeteringen. Als grotere zelfbewustheid de uiteindelijke uitkomst van de parlementaire zelfreflectie is, is deze exercitie pure winst.â

---