CDA

Knops: Meer maatwerk bij flexibel personeelssysteem

âEr zijn 7600 vacatures bij Defensie, naast werving zijn binding en behoud van personeel dus van groot belangâ zo pleitte CDA-Kamerlid Raymond Knops tijdens een overleg over Defensiepersoneel met Staatssecretaris de Vries van Defensie. De financiële crisis zet veel op zijn kop en het leidt tot tal van gevolgen voor de arbeidsmarkt.

âEen dergelijke situatie zou kansen kunnen bieden voor Defensie, maar daar lijken ze tot op heden nog niet erg in te slagenâ zei de CDAâer. Â

Knops vroeg de staatssecretaris meer duidelijkheid te geven, hoe het kan dat het aantal vacatures nog steeds oploopt door toedoen van een forse uitstroom en de resultaten van verschillende campagnes om nieuwe mensen binnen te halen achterblijven. âTerwijl je zou verwachten dat uitstroom gezien de arbeidsmarkt nu acuut minder zou wordenâ. Volgens Knops moet de focus naast werving vooral ook liggen op binding en behoud van medewerkers. Hij vroeg de Staatssecretaris dan ook om het bij Defensie gangbare functieroulatiesysteem, waarbij militairen iedere drie jaar van baan en vaak ook standplaats moeten wisselen, eens nader te bekijken. âDe CDA fractie maakt zich grote zorgen over het feit dat niet alleen kwantitatief de organisatie onder druk staat maar ook kwalitatief. De persoonlijke carrièregang, het flexibele personeelssysteem, legt een behoorlijk beslag op de opleidingscapaciteit. Bovendien zijn kennis en ervaring op militaire functies soms te beperkt. Omdat zo star wordt vastgehouden aan de driejarige looptijd, vervullen militairen cruciale functies vaak te kort, waardoor de organisatie als geheel weer tekort komtâ. Knops vroeg de Staatssecretaris om voor meer maatwerk te kiezen, zodat meer militairen tevreden op hun plek kunnen blijven of zich binnen hun eigen kennisgebied verder ontwikkelen, in plaats dat ze ontevreden afzwaaien bij Defensie.

---