Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Maart

Investeren in bouw en energiebesparing

25-03-2009

Het kabinet investeert in behoud van banen in de bouw, energiebesparing van woningen en het op gang houden van de woningbouw. In 2009 en 2010 is in totaal ruim 700 miljoen vrijgemaakt om de bouw op gang te houden én te investeren in energiebesparende maatregelen.

Met 395 miljoen euro stelt het kabinet minister Van der Laan in staat om samen met de steden nieuwbouwprojecten in de binnensteden door te zetten en te versnellen, en in wijken en buurten de herstructurering en het opknappen van openbare ruimten voort te zetten. Door de bouwprojecten kunnen 15.000 banen in de bouw behouden blijven.

Voor particuliere woningeigenaren wordt het mogelijk om tegen zo laag mogelijke kosten energiebesparende maatregelen te nemen. Via een energiebesparingsfonds staat het Rijk garant voor leningen die particulieren tegen lage rente kunnen afsluiten bij private instellingen. De regeling levert werkgelegenheid op en stimuleert particulieren hun woningen energiezuiniger te maken.

Daarnaast is de komende twee jaar twee keer 160 miljoen euro vrijgemaakt voor een fiscale regeling waarmee onder andere corporaties kunnen investeren in energiebesparende maatregelen. Minister Van der Laan gaat deze week gesprekken voeren met partners in de bouw om de plannen verder uit te werken.