Wageningen Universiteit en Researchcentrum agenda > nieuws > open dag bedrijfsverwarming met olifantsgras Open dag bedrijfsverwarming met Olifantsgras Agenda Nieuwsbrieven Persvoorlichting

3 mrt 2009

Onderdeel: Animal Sciences Group

Op woensdag 25 maart demonstreert kalverhouder Henken uit Rhenen voor het eerst zijn innovatieve bedrijfsverwarming met verbranding van Miscanthus (Olifantsgras). Tijdens deze open dag worden tevens de eerste resultaten gepresenteerd van een onderzoek van DLV Plant en Wageningen UR naar het effect van teelt- en verbranding van dit energiegewas op bedrijfsniveau.

Op het kalverbedrijf is in 2007 begonnen met de aanplant van vijf ha Miscanthus (Olifantsgras) voor energiedoeleinden. Dit gewas heeft een hoge energieopbrengst per hectare en vervangt bij verbranding aardgas. Eind 2008 is de verbrandingsinstallatie officieel in gebruik genomen. Geïnteresseerden uit de sector of aanverwante sectoren, milieubeambten en andere geïnteresseerden kunnen op 25 maart tussen 10.00 en 15.00 uur het kalverbedrijf bezoeken. Tijdens de open dag wordt de teelt, oogst en verbranding van Miscanthus gedemonstreerd. Bezoekers zien wat Miscanthusverbranding voor effect heeft op warmte-intensieve sectoren als de kalverhouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij en andere sectoren. In dit project wordt jaarlijks 40.000 m3 aardgas duurzaam vervangen.

Gezamenlijke projectopzet
Het project is opgezet in samenwerking met Animal Sciences Group van Wageningen UR (ASG) en Team Duurzame Energie & Groene Grondstoffen (DEGG) van DLV Plant en medegefinancierd door de Provincie Utrecht en LAMI. De partijen willen met dit project de effecten van teelt- en verbranding van energiegewassen op bedrijfsniveau in kaart brengen.

Locatie
H.G. Henken
Zuidelijke Meentsteeg 19
3911 TD Achterberg (gemeente Rhenen)