Ingezonden persbericht


Business Software Alliance treft in 2008 in Nederland schikkingen ter waarde van 1,2 miljoen euro

Amsterdam, 25 maart 2009 - De Business Software Alliance (BSA) heeft in 2008 in Nederland voor in totaal 1,2 miljoen euro aan schikkingen getroffen met bedrijven en organisaties naar aanleiding van illegaal softwaregebruik. Het hoogste schikkingsbedrag was 115.000 euro. Het betrof hier een niet nader genoemde semi-overheidsinstelling.

De BSA voerde in 2008 in Nederland verschillende procedures. Dat leidde naast de schikkingsbedragen tot legalisatie van software ter waarde van 1,5 miljoen euro. Het zijn overigens niet alleen deze kosten waar organisaties naar moeten kijken. Wanneer zij illegale software gebruiken, lopen ze ook nog andere risico's, zoals besmetting door virussen, beveiligingsbedreigingen, storingen, dataverlies en reputatieschade. Uiteindelijk leidt dit allemaal tot hogere kosten. De BSA adviseert bedrijven met klem de risico's van illegale software serieus te nemen en goed toe te kijken op een legaal gebruik. Softwareversies met een licentie hebben tal van voordelen. Ze zijn betrouwbaar en worden optimaal ondersteund door de leverancier met upgrades, patches en diensten.

Ingenieursgroep RIN & VALKENBERG scherpte de controle op de licenties verder aan nadat bleek dat er voor enkele tekenprogramma's geen of onjuiste licenties werden gebruikt. Rob Kruisman, adviseur bij de groep: "Wij hadden slechts twee versies van AutoCAD in gebruik, die officieel in de Verenigde Staten waren gekocht. Op basis van de licentievoorwaarden mogen deze versies alleen in de Verenigde Staten gebruikt worden en zijn voor gebruik in Nederland lokale licenties nodig. Dat was ons niet bekend. We hebben na het BSA-onderzoek maatregelen getroffen om een herhaling van deze situatie te voorkomen. Onze vaste IT-leverancier heeft alle pc's grondig gecontroleerd. Vervolgens is de licentieadministratie op orde gebracht en zijn binnen de groep strikte afspraken gemaakt over het pc-gebruik. We hebben er nu alle vertrouwen in dat we volledig voldoen aan alle eisen voor een verantwoord en legaal softwaregebruik."

In Europa, het Midden-Oosten en Afrika hebben bedrijven en organisaties in 2008 door illegaal gebruik van software in totaal voor meer dan 16,7 miljoen euro aan schadevergoeding moeten betalen en moeten investeren in nieuwe software. Er werd voor ruim 5,8 miljoen euro aan schikkingen betaald en meer dan 10,9 miljoen euro aan het legaliseren van software. De BSA voerde in de EMEA-regio meer dan drieduizend procedures.

Jacco Brand, voorzitter van het BSA-comité in de Benelux: "Inbreuk op intellectuele eigendommen treft niet alleen de softwareleverancier. De kosten van schikkingen en legaliseren laten zien dat zo'n inbreuk ook voor bedrijven en organisaties verstrekkende gevolgen kan hebben. De BSA blijft zich richten op het bestrijden van illegale software. Zeker in een tijd van economische teruggang is het van belang dat elk bedrijf zijn waardevolle middelen beschermt. Een moeilijke markt is daarbij geen excuus om wet- en regelgeving te omzeilen en software illegaal in te zetten."

###

Over Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (www.bsa.org) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële-softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de (inter)nationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyberbeveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Bentley Systems, CNC, Corel, CyberLink, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, Embarcadaro, Famatech, FrontRange Solutions, Mamut, Materialise Software, Microsoft, Microstar, Mindjet, Monotype Imaging, O&O Software, Quark, Ringler-Informatik, Scalable Software, Siemens, Staff & Line, Symantec, Tekla en The MathWorks.. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.

Noot voor de redactie,