GroenLinks boos over subsidie voor kooihuisvesting vleeskuikens GroenLinks

25 maart 2009

GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi is boos op minister Verburg omdat haar ministerie van Landbouw de verkoop van kooihuisvesting voor vleeskuikens lijkt te subsidiëren. Tijdens een beurs in China blijkt het bedrijf Jansen Poultry Equipment (JPE) haar kooisystemen voor vleeskuikens te hebben gepresenteerd in een mede door de Nederlandse overheid gefinancierd en georganiseerd paviljoen. Tofik Dibi: De minister is buiten haar boekje gegaan, dergelijke kooisystemen zijn vanaf volgend jaar volgens een Europese richtlijn verboden. Ondertussen gaat het bedrijf gewoon vrolijk door met haar dieronvriendelijke systemen te verkopen.

Volgens de website van JPE zijn Bromaxx systemen geleverd aan bedrijven in Rusland, Egypte, Zuid Afrika en Libië. Het GroenLinks Tweede Kamerlid wil ondermeer weten of daarbij op enige wijze gebruik is gemaakt van ondersteuning door de Nederlandse overheid.

Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister van LNV over kooihuisvesting voor vleeskuikens


1. Kent u het bericht: Successful participation at VIV, Beijing ?


2. Is de minister van mening dat het gebruik van het Bromaxx systeem/ kooisystemen voor vleeskuikens in de EU is toegestaan na 2010 volgens de nieuwe richtlijn? Zo ja, waarom?


3. Klopt het bericht dat het Hollandpaviljoen op VIV China waar Jansen Poultry Equipment (JPE) haar kooisystemen presenteerde (mede) gefinancierd en georganiseerd is door de Nederlandse overheid? Zo ja, vindt de minister het gepast dat een productiesysteem voor dieren dat in de EU niet gebruikt mag worden gepromoot wordt in een door de overheid (mede) gefinancierd en georganiseerd paviljoen?


4. Volgens de website van JPE zijn Bromaxx systemen geleverd aan bedrijven in Rusland, Egypte, Zuid Afrika en Libië. Is daarbij op enige wijze gebruik gemaakt van ondersteuning door de Nederlandse overheid?


5. Deelt de minister de mening dat kooihuisvesting voor vleeskuikens een ongewenste ontwikkeling is (want een verdere intensivering van de veehouderij)? Zo ja, wat voor stappen gaat u ondernemen tegen ontwikkelingen als deze?